Яхната в Казанлък разкрива пред посетителите как някога правили шарлан


Яхната в Казанлък разкрива пред посетителите как някога правили шарлан
09 Юни 2020, Вторник


Не само маслодайната роза, но и производството на орехово масло е един от символ на подбалканския град

Автор: Десант

Яхната в Казанлък отвори врати, за да разказва на посетителите за характерния за региона поминък – маслопроизводството. Малко известно е, че не само маслодайната роза, но и производството на орехово масло, наричано шарлан, е символ на подбалканския град. 

„Този толкова специфичен обект е наследник на едно почти неизвестно производство, занаят, поминък, който преди 100 години маркира една от визитките в Казанлък" - обясни в специална лекция, изнесена като част от Празниците на Розата 2020, д-р Момчил Маринов, директор на казанлъшкия Исторически музей „Искра“.



Той разказа още, че яхнаджийството се развива в района на Казанлък и Енина, като от началото на ХХ век този поминък сериозно се разраства и вече се практикува широко и в Шипка и Стара Загора, където се създават фирми по правилата на търговското законодателство.

Около 40-те години на миналия век, след навлизането на слънчогледа, яхнаджийството се превръща от икономически в музеен продукт.



„Подготвили сме като една първа стъпка достатъчно информация на бъгарски и английски език с най-специфичните моменти и с най-важната информация, която трябва да знаем за яхнаджийството, предприемачите, последствията от това производство. Сигурен съм, че всички, които посетят нашия нов обект - Яхната, ще си зададат много въпроси, ще бъдат изненадани от още една загадъчна страница, която открехва миналото на Казанлък и ще се учудим колко бели петна в богатата ни история имаме още за попълваме" - уточнява д-р Маринов.

Голяма част от експонатите, които представят най-важните етапи от производството, могат да бъдат видени и докоснати от всеки посетител. Екипът на ИМ „Искра" се кани в следващите седмици да направи и всичко възможно всеки да отнесе по малък спомен.


В категории: Новини , Занаяти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки