Със старите си гори България е сред финалистите за европейската награда Натура 2000


Със старите си гори България е сред финалистите за европейската награда Натура 2000
Снимка: РИОСВ-Русе
02 Юни 2020, Вторник


Страната ни е впечатлила журито с усилията на лесовъдите и природозащитниците и политиките на държавата

Автор: Десант

Тази година за пети път Европейската комисия отличава забележителни достижения в управлението и опазването по „Натура 2000“ – мрежата на ЕС от защитени природни обекти. България е сред номинираните 27 финалисти от 79 допуснати за участие кандидатури, получени от всички страни на общността и Обединеното кралство.

Инициативата за опазването на старите гори в България се състезава за наградата в категория „съгласуване на интереси и възприятия“. Тя е изключителен пример за обединяване на усилия от страна на държавния и неправителствения сектор в името на природата.

Страната ни е впечатлила журито с усилията на лесовъдите и природозащитниците и политиките на държавата, насочени за защита и за подсилване значението на обществените и екологични функции на горите и в тази връзка обявяването на 109 хиляди хектара от горските територии като гори във фаза на старост. Площта на обявената територия е два пъти по-голяма от общата площ на резерватите в страната.

Тези гори са обявени със заповед на министъра на земеделието, храните и горите през 2016 г. със специален статут като се прилагат съответни режими за стопанисване, с цел поддържане на определени структури и елементи на екосистемите, както и създаване възможност за динамика и развитие на насажденията до „гора във фаза на старост“.

По този начин България е една от първите страни, която изпълнява своите задължения и отговаря на европейските директиви за местообитанията, с което гарантираме поддържането на благоприятен природозащитен статус за отделните видове местообитания в защитените зони по Натура 2000.

Някои общини в България – Ботевград, Севлиево и Кюстендил, последваха примера на държавата и обявиха част от общинските гори като гори във фаза на старост за опазване. 

Целта на наградите е да се насърчат и отличат най-успешните постижения в управлението на защитените зони от мрежата „Натура 2000“. По този начин се повишава осведомеността за мрежата от защитени обекти и нейната роля за опазване на европейското природно наследство, като в същото време се популяризират социалните и икономическите ползи.

От 2 юни всички европейски граждани могат да гласуват за своя финалист и да бъдат своеобразно жури на наградата на европейските граждани.

Засега се планира събитието да се проведе в Брюксел, на 14 октомври 2020 г.

В публичното гласуване може да се включите ТУК.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки