Актуализират Национална научна програма „Петър Берон и НИЕ"


Актуализират Национална научна програма „Петър Берон и НИЕ"
20 Май 2020, Сряда


Тя цели да ускори реинтеграцията и кариерното развитие на учени в български висши училища и научни организации и да намали емиграцията на научен потенциал

Автор: Десант

Министерският съвет одобри актуализираната Национална научна програма „Петър Берон. Наука и иновации с Европа" (ННП Петър Берон и НИЕ), приета през 2018 г. Тя се изпълнява на конкурсен принцип от Фонд „Научни изследвания“, а се наблюдава и координира от Министерството на образованието и науката.

Срокът на изпълнение е 7 години, като бюджетът на програмата бе 1 300 000 лв. за първата година, и може да нарасне до 1 900 000 лв. за всяка следваща година. През 2019 г. бяха финансирани 7 от 13 подадени проектни предложения на обща стойност 420 000 лв. с двугодишен период на изпълнение.

С актуализацията се предлага освен стандартните грантове по европейската процедура Мария-Склодовска Кюри - Индивидуално финансиране - Стандартен грант да бъдат включени като допустими по програмата и реинтеграционните - Мария-Склодовска Кюри - Индивидуално финансиране - Реинтеграционен грант, оценени с не по-малко от 80% от максималния точков актив по съответната процедура.

Предлага се също така всички проектни предложения по грантовете, получили по европейската процедура повече от 80 т., да се финансират директно - без да се класират заедно с подадените на национално ниво.

С приемането на предложените промени се приоритизират проектните предложения оценени високо, но нефинансирани поради недостиг на средства в европейската процедура.

Целта на ННП „Петър Берон и НИЕ" е да ускори реинтеграцията и кариерното развитие на учени в български висши училища и научни организации, като по този начин емиграция на научен потенциал се замени с взаимноизгодна научна мобилност. Очаква се по този начин да се повиши броят на утвърдените и водещи учени, които не само създават и развиват съвременни научни изследвания, но и въвеждат най-новите научни идеи и постижения в образователния процес във висшите училища.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки