Българите в САЩ преди един век


Българите в САЩ преди един век
18 Май 2020, Понеделник


Най-много им допадало да имат месарници и хлебарници, както и да издават вестници


Автор: Борис Цветанов

По данни на Министерството на външните работи сега в САЩ живеят 300 000 българи. Това не е обаче страната с най-много наши емигранти. Първенството държи Германия с 416 000, а в Турция нашите хора са 350 000.

Общо взето знаем как е животът там сега, но любопитно е да го сравним как е бил преди сто години.

Информация има преди всичко във вестника легенда „Народен глас", който дори дълги години е бил ежедневник, както и в специалните му приложения, най-ценните от които са били Българо-американските годишни алманаси.

През 1920 г. в САЩ живеят 30 000 българи, но 7 години по-рано броят им е надхвърлял 50 000.
Намаляването се дължи на масовото напускане на Щатите (15 000 нашенци) за участие в Балканската война. По-късно, поради Световната война, потокът емигранти спира, а след войната правителството го ограничава. През 1920 г. поради тази причина в САЩ са допуснати само 250 наши сънародници.

Докато в началото, поставено 1904 г. покрай международното изложение в Сент Луис, нашите хора
просто са търсили работа, а през 1920 г. вече имаме две хиляди българи, занимаващи се с малък или среден бизнес.

В това отношение на глава от емигранти българите са в челната тройка. Те имат параходни агенции, банкери са, адвокати, журналисти, книжари, мисионери... Все пак рекордът държат собственици на месарници, хлебарници, дрехарници, както и хотели.

И още една особеност - почти няма голям град, в който да не живеят българи. Големият (по-голям по население от България тогава) Ню Йорк не привлича бегълците ни. Малкият брой там се ориентира към параходни агенции.

Най-много българи се заселват в щата Илинойс (само в Чикаго те са 500), Охайо, Пенсилвания, Индиана, Минесота.

В градовете те основават над 200 културни дружества - благотворители и спомагателни. Притежателите на големи хотели подпомагат тия дружества. Такива са братята Ангел и Георги Николови от Фердинанд (дн. Монтана), построили триетажна сграда, която освен хотел с топла и студена вода, парно, ресторант, игрална зала и сладкарница, още има и хлебарница, месарница и бакалия. В рекламите в „Народен глас" се изтъква, че фирмата има отлична репутация сред емигрантите и американците, а предстои да се заеме и с продажба и покупка на имоти.

При параходните агенции първенството принадлежи на Петър Василев, родом от Ловеч. Тук се осигуряват билети за параходи в цял свят, извършват се парични преводи. Само неговото дружество през 1920 г. привежда в България 100 000 долара - огромна сума за онова време (за сравнение, абонамент за цяла година за ежедневник е бил 5 долара), в което 1 долар се е обменял за 193 лева.  

В Ню Йорк има още 7-8 параходни агенции на българи. Васил Стефанов рекламира своята, обещавайки да „услужвам и улеснявам сънародниците си във всичко". В Канада също има собственик на параходна агенция - това е Наум Филипов.
  
Както писахме, слабостта на нашите емигранти преди сто години били хлебарниците и месарниците. Този бизнес обикновено бил семеен. В някои случаи, като семейство Алексови, имат и автомобили за разнасяне продукцията.

Димитър Мелчинков пък открива първото в САЩ българско училище, извършва преводи, а в рекламата е записано, че... може да преподава и нощем.

Един друг оригинален българин - Николай Герджиков от Влашица, Горнооряховско, е известен в Щатите артист - но там това не означава само актьор, а още и художник, музикант, писател. Герджиков рисува карикатури за големи американски вестници и списания, като един от любимите му персонажи е Бай Ганьо. Той още е и оформител на реклами по заявки, рисува и портрети.

Елена и Кочо Бояджиеви имат най-модерното фотоателие в Ню Ливърпул, Охайо. Иван Романов пък е най-известният адвокат в Кливланд.
 
Макар малко странно да звучи, тъй като голяма част от емигрантите ни са хора от село, малцина са тези, които се опитват да създадат ферми. Вестник „Народен глас" търси обяснение в това, че уединеният живот на земеделеца и тежкият труд не им допада, а се искало и капитал, за да се стигне до доходност от фермерство.

Все пак имало и упорити българи, които за няколко години натрупали около 100 000 долара.
  
Вестниците са другата слабост на нашите емигранти. Така е защото по това време  в цяла Америка периодичните печатни издания са хиляди - само в Ню Йорк само ежедневниците са 800. В щата Илинойс ежедневниците са 172, а седмичниците 1093, като повечето от тях излизат в Чикаго.

Началото на българската преса слага Спас Шумков - потомък на известна фамилия общественици в Македония. При това в Чикаго - градът, който и досега е перлата на българското вестникарство в чужбина.

Спас Шумков дава наименование на вестника си „Борба" и започва да го издава през 1902 г. като орган на първото в САЩ българско емигрантско дружество. В карето е обявено,че не се издава за пари. Това ще да е и причината да изкара само девет месеца живот.

Шумков не се предава и започва нов вестник - „Български новини", който също има кратък живот. Докато през 1907 г. се появява „Народен глас" - отначало 2 пъти в седмицата, за да стане ежедневник през 1913 г.

Вестникът легенда излиза до 1950 г. Издава се в град Сити, щата Илинойс, от Христо Недялков и Атанас Матеев от Ямбол.

Вестникът се печата на най-модерните линотипни машини, печатат се и книги, има и книжарница, в която се доставя много литература от България.

До 1920 г. пак в Чикаго неуморният Спас Шумков издава „Македония", после „Работнически новини".
 
Пак в Чикаго Тодор Калев възобновява „Борба", при това като ежедневник. Съдържанието е разнообразно, в подлистници се печатат романи от български писатели, има страници за хумор и сатира. Излиза само една година.

Има и други издания, но любопитно е, че от преди тия сто години все в Чикаго, макар и с кратък живот, виждат бял свят и първите в САЩ български хумористични вестници: „Чесало" (Георги Зафиров), „Българан", „Жило"(Тодор Калев). А в канадското Торонто е издавано дори и религиозно списание „Зора".


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки