Бургаски архитект измайстори екологична кръгла къща


Бургаски архитект измайстори екологична кръгла къща
Снимки: Светослав Стойнов
15 Май 2020, Петък


Нестандартната постройка е една от забележителностите в Крайморие

Автор: Мария Пенева

Бургаски архитект материализира една дългогодишна своя мечта и създаде къща, докосваща се до първоизточника на живот – природата. „Един не съвсем ненормален дървен дом в българската реалност“ - така Йордан Стоянов описва своето творение.

Дом, в който усещането за пространство е по-различно, а визията е нетипична. Неговата къща се намира в покрайнините на бургаския квартал Крайморие. Тя е дългогодишна мечта на архитекта и неговото семейство.

Сградата неизменно спира погледа на всеки, който мине край нея с подобната си на шатра форма, композирана в съзвучие с прилежащата към нея обла пристройка. Извитите линии следва и силуетът на гаражния навес.



Стоянов проектира сам всеки един детайл на постройката и в края на 2017 г. тя се превръща в дом. Силната връзка на семейството с природата и увлечението към астрономията са първоизточникът на идеята.

„Всички животни правят домовете си от обли форми. Куполът е известен от хиляди години. Иска се смелост да се направи такъв експеримент" - споделя Йордан Стоянов.

Къщата е изградена основно от дърво, а бетон има само в основите. Това я прави пример за екологичен дом.



„Като цяло това е хибридна конструкция. Екологично строителство" - разказва собственикът му.

Куполът в основното помещение в къщата е изграден от дъговидни греди от 6 слепени дъски. По този начин пространството може да бъде оползотворено почти на 100%.

Фасадата е вентилируема, което не позволява да се образува конденз между стените на къщата. Естественият материал обаче иска редовна поддръжка, тъй като морският въздух уврежда покритието на дъските.

Кръглата къща на арх. Йордан Стоянов вече се смята за една от забележителностите на бургаския квартал, който в последните години става все по-популярен сред туристите.


В категории: Новини , Репортажи

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
КОТКАТА
15.05.2020 14:36:56
0
0
ЦИЛИНДЪР му се вика на тоя "кръг"! Училище виждали ли сте някога?!?!!?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки