ЕК прогнозира: Българската икономика ще се свие тази година със 7,2 на сто


ЕК прогнозира: Българската икономика ще се свие тази година със 7,2 на сто
06 Май 2020, Сряда


Вижте кога се очаква възстановяване на икономическата активност 

Автор: Десант

Българската икономика ще се свие със 7,2 на сто тази година, преди да се възстанови с 6 на сто догодина, според обявените днес икономически прогнози на Европейската комисия.

За целия ЕС се очаква свиване на икономиката със 7,5 на сто тази година и растеж от 6,1 на сто през 2021 г., а за еврозоната - спад от 7,75 на сто през 2020 г., последван от растеж от 6,25 на сто догодина.

Силата на българската икономика и положителният външен и фискален баланс преди COVID-19 би трябвало да помогнат на страната да се възстанови от голямото икономическо сътресение, предизвикано от пандемията, посочва ЕК в публикуваните си днес пролетни икономически прогнози за страните от ЕС.

През февруари, преди удара на пандемията от коронавирус, комисията залагаше на растеж на българската икономика от 2,9 процента през 2020 г. За 2019 г. страната ни отчете повишение на брутния вътрешен продукт от 3,4 на сто.

Възстановяване на икономическата активност се очаква през втората половина на 2020 г. с постепенното премахване на ограничителните мерки. Очаква се вътрешното търсене да укрепне още през третото тримесечие и да продължи да расте през четвъртото тримесечие, се посочва в документа.

Европейската комисия отбелязва, че безработицата се увеличава, въпреки че правителствената подкрепа смекчава удара върху пазара на труда. За тази година очакванията са безработицата да достигне 7 на сто, а през 2021 г. да се понижи до 5,8 на сто.

Равнището на безработица се е увеличило значително след въвеждането на мерките срещу разпространението на коронавируса, посочва комисията, допълвайки, че тенденцията частично е подкрепена от завръщащи се от чужбина работници.

Според ЕК най-много работни места ще бъдат загубени в сектора на услугите, където нарушаването на дейността се очаква да продължи най-дълго.

През 2019 г. безработицата бе на равнище 4,2 на сто.

Номиналният растеж на заплатите след години на съществен растеж се очаква да отслабне до 3,5 на сто през 2020 г. и 2,25 на сто през 2021 г.

ЕК прогнозира, че потребителската инфлация ще се понижи от 2,5 на сто през 2019 г. до 1,1 на сто през 2020 г. и ще остане на това равнище и догодина.

До голяма степен обяснението за тенденцията е сривът на петролните цени, посочва Европейската комисия.

България посреща пандемията от COVID-19 със силна фискална позиция, коментира институцията, като припомня, че бюджетният излишък миналата година е достигнал 2,1 на сто.

Заради трудната макроикономическа ситуация, при която ще се увеличат разходите за безработица и социални помощи и ще намалеят приходите от данъци, България ще отчете бюджетен дефицит от 2,8 на сто тази година и 1,8 на сто догодина според ЕК.

Източник: БТА


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки