Десет неща, които ЕС прави за борба с коронавируса


Десет неща, които ЕС прави за борба с коронавируса
27 Април 2020, Понеделник


Данните са от Информационната кампания #ЕвропаСрещуCovid19

Автор: Десант

Генерална дирекция "Комуникация" на Европейския парламент в момента води активна информационна кампания Европа срещу COVID-19, разпространявана от Бюрата му за връзка във всички държави членки. Целта на кампанията е да информира гражданите за действията, предприети от Европейския съюз в отговор на кризата, да покаже важността на единството и солидарността на всички нива, да популяризира послания към гражданите, свързани с пандемията, и да спомага за борба с дезинформацията по темата.

1. Забавяне на разпространението на вируса
За да помогне за намаляване на пренасянето на вируса в Европа и отвъд нея, Европейският съюз е затворил външните си граници за неналожителни пътувания. В същото време в рамките на ЕС са въведени "зелени транспортни коридори" за гарантиране на доставките на важни стоки като медицинско оборудване.

Предвидени са и допълнителни ресурси за Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията, който прави бързи оценки на риска и предоставя актуална информация за епидемиологичната обстановка.

2. Осигуряване на медицинско оборудване
Всички страни в ЕС ще имат бърз достъп до първия запас на медицинско оборудване по програмата RescEU, създадена в рамките на Механизма за гражданска защита за набавяне от ЕС на оборудване за реагиране при кризи. Изделията включват апарати за обдишване и защитни маски.

ЕС също така е организирал голям международен търг, който позволява на страните членки да правят съвместни поръчки за оборудване и лекарства. Бяха мобилизирани и над 3 млрд. евро помощ от ЕС за повече тестове и подкрепа на здравните системи на страните членки.

3. Подпомагане на научните изследвания
Програмата на ЕС за изследвания "Хоризонт 2020" финансира 18 научни проекта и 151 екипа в Европа за намиране на ваксина, подобряване на готовността, определянето на диагнози, управлението на клиники и лечението.

4. Ускоряване на икономическото възстановяване
За да помогне за възстановяването на ЕС от социално-икономическите последици на кризата, Комисията ще представи ново предложение за дългосрочния бюджет на ЕС за 2021-2027 г. с включен пакет от мерки за стимулиране на икономиката. Депутатите призовават за мащабен пакет от мерки за възстановяване и реконструкция, финансиран от по-голям дългосрочен бюджет и "облигации за възстановяване".

Комисията представи също така пътна карта за координирано вдигане на ограничителните мерки, която залага на широкобхватно тестване и наличен достъп до предпазни материали.

5. Връщане на хора в ЕС
Десетки хиляди европейци, които са се оказали в различни точки по света без възможност за обратен транспорт, са били върнати в ЕС благодарение на Механизма за гражданска защита.

6. Европейска солидарност
Европейският парламент подкрепи правила, които дават възможноста на страните членки да отправят искания за финансова помощ от Фонда за солидарност на ЕС при здравни кризи. Разширяването на обхвата на фонда означава, че до 800 млн. евро ще бъдат достъпни за страните в ЕС за 2020 г. за борба с коронавируса.

7. Подкрепа за икономиката
Европейската централна банка заяви, че ще закупи ценни книжа на стойност 750 млрд. евро за облекчаване на кризата, в допълнение към друга програма от 120 млрд. евро за количествени облекчения.

В същото време депутатите гласуваха да осигурят на държавите членки достъп до 37 млрд. евро от структурните фондове на ЕС за борба с кризата и подкрепа на системите на здравеопазване, работниците и предприятията.

8. Защита на работните места
Европейската комисия предложи общоевропейска схема за работа на съкратено работно време (SURE) с цел да се избегнат масови уволнения от предприятията, засегнати от кризата.

Комисията също така разблокира 1 млрд. евро от Европейския фонд за стратегически инвестиции, които ще бъдат използвани от Европейския инвестиционен фонд за даването на гаранции на банки и други заемодатели. По този начин те ще бъдат стимулирани да осигурят ликвидност на около 100 000 малки фирми в размер на около 8 млрд. евро.

9. Осигуряване на функционирането на Интернет
Изолацията на милиони хора по домовете им увеличава потреблението на интернет. ЕС поиска от Netflix, Facebook и YouTube да намалят качеството на видеоизлъчванията си, за да се избегне претоварване на Мрежата. Това позволява на всички да използват интернет - за работа или удоволствие.

Разпространението на дезинформация относно коронавируса също предизвиква тревога. В тази връзка депутатите призовават за осигуряване на достъп на хората до надеждна информация от общ информационен източник и настояват социалните медии да се справят с пропагандата и митовете

10. Защита на околната среда и на авиокомпаниите
Парламентът подкрепи предложение на Комисията за временно спиране на действието на правилата за слотовете на летищата. Те изискваха от авиокомпаниите да използват предоставените им слотове за кацане или отлитане под заплахата да ги загубят.

Чрез временното спиране на правилата ЕС помага на авиокомпаните да се адаптират към спада на търсенето - те няма да трябва да осъществяват празни полети и да генерират емисии на парникови газове.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки