Кое е най-малкото село в Бургаска област


Кое е най-малкото село в Бургаска област
Стара изоставена къща в село Тракийци. Снимка: Моите пътища
22 Април 2020, Сряда


И кои са населените места без нито един жител в тази част на България

Автор: Диана Славчева

64 са населените места в четвъртата по големина област в страната ни - Бургаска, които имат население под 100 души (общо населените места в областта са 250, от които 20 градове и 230 села).

По данни на Националния статистически институт, към края на 2019 г. 2 от населени места в област Бургас са изобщо без никакво население. Това са руенските села Дюля и Звезда. В справка в ГРАО от 2015 г. са посочени двама души като живеещи в Дюля, докато в съседното Звезда още тогава е нямало нито един регистриран. 

И в двете населени места обезлюдяването очевидно е станало доста по-рано, тъй като според Уикипедия в Звезда още към 2015 г. няма нито една запазена къща, а в Дюля - има запазена само една къща в недобро състояние и останки от още 2 – 3 къщи. В Националния регистър на населените места в Звезда преброяването на жителите отчита нулеви стойности още от 1985 г. В Дюля последният човек изчезва към 2000 г. 

Достъпът до някога оживените селца с по над 300 души население е почти невъзможен. До тях водят черни непроходими пътища.

Не е ясно защо тези населени места продължават да стоят на картата на България и в регистрите, при положение, че в тях отдавна няма живот?! 

И още малко интересна статистика - най-голямото село в област Бургас е Равда (община
Несебър) с население 2985, а най-малко е с. Тракийци (община Средец), където са останали двама души.

Тракийци е заселено през 1905 г. от българи бежанци от Одринска Тракия. Намира се в западната част на Странджа планина, на 400 метра надморска височина и отстои само на шест километра от границата ни с Турция. Близо до него е единствената все още действаща света обител в Странджа – Голямобуковският манастир „Св. Животоприемен източник". При преброяването през 2015 г. по данни на ГРАО жителите му са били 12.

Тракийци също е недостъпно с лека кола. До него може да се стигне единствено с високопроходим автомобил.

Най-големият град в областта логично е областният център Бургас, който е с население 201 779
души, а най-малък е Китен, който наброява  989 души постоянно население. 


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Никсън
24.04.2020 16:21:51
0
2
А защо тези селища не се развалят ,след-като така или иначе никой не живее в тях.Хората отдавна са се преместили в градовете и това е нормално.Кой ще живее в 21 век в керпичени къщи?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки