Студентските съвети искат намаляване на наема за общежитията с 50%


Студентските съвети искат намаляване на наема за общежитията с 50%
Снимката е илюстративна
08 Април 2020, Сряда


Вижте за какво още настояват те 

Автор: Десант

Националното представителство на студентските съвети в Република България изпрати позиция на ръководството си до Министерство на образованието и науката и висшите училища в страната. От ръководството на НПСС поискаха институциите да вземат предвид техните искания в 16 точки, които публикуваме без променя.

Във връзка с решението на Народното събрание за обявяване на извънредно положение в Република България и заповед № РД-01-124/13.03.2020г. на Министъра на здравеопазването, свързано с прилагане на мерки за ограничаване разпространението на заразата с COVID–19, препоръчваме на висшите училища:

1. Да се удължи срокът за преустановяване на присъствените учебни занятия до 13. май 2020 г.

2. Да се удължи срокът за преустановяване на всички масови мероприятия и събития, провеждани във висшите училища до края летния семестър на учебната 2019/2020 г.

3. Да се удължи срокът на забраната за влизане в студентските общежития на съответните висши училища от външни лица и студенти на други университети, освен служебни лица, свързани с поддръжка и охрана на общежитията до края на извънредното положение.

4. Да се отменят всички изпити в сградите на висшите училища до 13 май 2020 г. включително.

5. Ръководствата и студентските съвети на висшите училища да осъществяват контрол за редовното провеждане на неприсъствени учебни занятия. Студентските съвети да сигнализират ръководствата на съответните висши училища в случай на постъпил сигнал от студенти, свързан с непровеждане на занятие от страна на преподавател.

6. Ръководствата и студентските съвети на висшите училища да проведат разговори от спешен характер с цел да се определи механизъм за обучение в специалностите и дисциплините, които не могат да преминат в дистанционна форма на обучение поради практическата им насоченост;
7. Да се осъществи работещ механизъм за провеждане на онлайн изпити, в т.ч. - кандидатстудентски изпити, защити на дипломни работи, държавни изпити и пр.

8. Ръководствата и студентските съвети на висшите училища да класират студентите за стипендии по ПМС №90 и да осигурят навременни преводи до 5.май 2020 г.

9. Стажовете да бъдат изпълнени по преценка на съответната катедра, като се предостави възможност за провеждане на практико-приложни задачи. В рамките на стажа да бъдат спазени всички противоепидемични мерки и да бъдат предоставени лични предпазни средства на всеки стажант.

10. Да бъде удължен срокът за плащане на наеми за общежития с не по-малко от 60 календарни дни за всеки месец в периода на извънредно положение, считано от 13. март 2020 г.

11. Ръководствата и студентските съвети на висшите училища да проведат разговори със звената, обслужващи студентските столове и общежития на съответните висши училища като изискват да не се заплащат консумативи и да се заплаща 50 % от наема за м. април и м. май за всички студенти, докторанти, специализанти и курсанти, които от 01. април не обитават общежитието.

12. ,,Студентски столове и общежития“ ЕАД да предприеме мерки за намаляване 50% наема за м. април и м. май за всички студенти, докторанти, специализанти и курсанти, които считано от 01. април 2020 г. не обитават общежитието.

13. Във висшите училища, студентските общежития и работните помещения да бъдат предприети действия за постоянна дезинфекция до края на м. май, в т. ч. - филтър, дезинфекция, проветряване и инструктаж за спазване на лична хигиена.

14. Ръководствата на висшите училища и студентските съвети да стартират разговори за удължаване на летния семестър с 30 календарни дни.

15. Ръководствата на висшите училища и студентските съвети да съдействат с набирането на доброволци, които да се включат в дейностите, свързани с борбата с Covid-19.

16. Висшите училища да открият телефон за връзка със студенти, за да се дава отговор на постъпили въпроси, свързани с обучение, изпити и общежития.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки