НФСБ предлага замяна на скъпите лекарства с по-евтини и ефективни като мярка срещу корупцията в здравеопазването


НФСБ предлага замяна на скъпите лекарства с по-евтини и ефективни като мярка срещу корупцията в здравеопазването
02 Април 2020, Четвъртък


Депутатите от партията на Валери Симеонов внасят промяна в Закона за мерките при извънредно положение

Автор: Десант

НФСБ категорично се противопоставя в тежките условия на пандемия лекарствени лобита да дерат кожата на обеднелите пациенти. Депутатите от партията на Валери Симеонов внасят промяна в Закона за мерките при извънредно положение, с която скъпоструващите и нови  лекарства, които лични лекари масово изписват, да могат да бъдат заменяни с техни по-евтини и качествени аналози – т.н генерици.

Това са доказани във времето лекарства, за които не се плащат лицензи и патенти, като, например, добре познатите от нашето детство аспирин,  аналгин-хинин и депосулфамид, с които успешно бяхме лекувани всички.

Пред БНТ, в предаването „Още от деня“  Барис Ячев – зам.-председател на НФСБ и народен представител припомни, че замяната на скъпите лекарства с евтини генерици е мярка 452, записана в Програмата за управление по предложение на Валери Симеонов още след съставянето на правителството. До този момент обаче тя не е изпълнявана.

Нещо повече – преди седмица Министерството на здравеопазването публикува за обсъждане промяна в Наредба № 4, която да позволява  използването на генерици при желание от страна на пациента.

„За наше изумление наредбата беше свалена в края на същия ден!?“, посочи Борис Ячев. Той направи връзка между острата реакция на Българския лекарски съюз, изразена по това време и свалянето на промените.

„Не ми се иска да вярвам, че Министерството на здравеопазването се е огънало и е предпочело пред интереса на някои лекарски лобита да жертва интереса на българския пациент. НФСБ ще внесе промяна в Закона за извънредните мерки, която да позволи замяната на скъпи лекарства с евтини генерици“, каза Борис Ячев.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов  по-рано подчерта, че някои лични лекари са мотивирани от фармацевтичните гиганти да предписват скъпи лекарства. „Срещу това те биват пращани на безплатни екскурзии и симпозиуми по екзотични острови. А в Германия е забранено лекарите да получават дори кутия бонбони от доставчиците на лекарства, като това е строго наказуемо и по закон за това се лежи в затвор“, каза Валери Симеонов.

„Така, в условията на тежка здравна криза, прерастваща във финансова, НФСБ ще помогне на хората да спестят средства от лекарства, без да се влоши качеството на лечението. Не е нормално в държави с далеч по-висок стандарт хората да дават по-малко пари за лекарства“, каза Борис Ячев. И даде пример с Германия, където 75 % от лекарствените средства, които се продават, са по-евтини генерици.

По отношение на актуализацията на бюджета и удължаването на срока за извънредното положение Борис Ячев заяви,  че НФСБ ще ги подкрепи, въпреки, че не са били обсъдени предварително, както изисква коалиционното споразумение.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки