Валери Симеонов: Фармацевтичните гиганти „взеха главата“ на бившия здравен министър ген. Петров


Валери Симеонов: Фармацевтичните гиганти „взеха главата“ на бившия здравен министър ген. Петров
31 Март 2020, Вторник


Това коства сериозни проблеми и на сегашния министър Ананиев, казва лидерът на НФСБ и зам.-председател на Народното събрание по повод евтините генерични лекарства

Автор: Десант

„Лишени от право да избират по-евтини генерични лекарства са само три държави в Европа – България, Малта и Австрия. Всички останали държави са дали правото на пациента като отиде в аптеката да реши дали да си купи по-скъпото или по евтиното, но също доказано лекарство“.

Това заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов в Сутрешния блок на Нова тв тази сутрин.

НФСБ настоя още при изготвяне на Програмата за управление на коалиционното правителство през 2017 г. да се въведе текст, който да даде възможност на българския гражданин, по негово желание, да избере по-евтино генерично лекарство.

„Това ще намали разходите на хората за лекарства – особено на пенсионерите, когато хората са финансово затруднени и особено в момент на криза, като сегашния“, подчерта Валери Симеонов.

Генерикът е лекарство, за което е изтекъл лицензионният срок и това го прави евтино, при положение, че то е изключително ефективно, обясни Валери Симеонов и даде пример с аспирина – „който през 90-те години струваше по 2-3 стотинки едното аспиринче, а днес сме принудени да купуваме Упсарин, Аспирин Байер или нещо още по-скъпо“.

Неслучайно в държави като Германия, Великобритания и Дания е дадено правото на хората да избират по-евтини генерични лекарства, посочи Валери Симеонов. В тези държави процентът на генериците е над 50 % от общия процент на лекарствата, които се продават.

„В България, обаче не е така. На 24 март, т.г. беше публикувана за обществено обсъждане Наредба № 4 на Министерството на здравеопазването, която дава възможност на българските граждани какво лекарство да купят като отидат в аптеката. След което тя беше мистериозно свалена и изчезна от сайта. Затова реагирахме. Защото искаме да дадем възможност на хората, когато са финансово затруднени да си купуват по-евтини лекарства“, каза Валери Симеонов.

Той беше категоричен, че предложението, което ще помогне на хората, среща отпора на „големите, алчни фармацевтични гиганти“.

„И те са толкова силни, че ако върна лентата назад – те всъщност „взеха главата“ на първия здравен министър, който се опита да ограничи т.н нови лекарства, нови молекули. След това костваше и много сериозни проблеми на сегашния здравен министър Ананиев“, заяви Валери Симеонов.

Лидерът на НФСБ не скри, че големите фармацевтични вериги мотивират лекари по-различни начини – „дори и чрез симпозиуми в екзотични държави“, да препоръчват скъпи лекарства.

Възможността за избор на по-евтини лекарства не е екзотична идея на НФСБ  - позицията на Българския фармацевтичен  съюз потвърждава думите на Валери Симеонов.

В отговор на въпрос на водещите за кризата в туризма заради епидемията от коронавирус, Валери Симеонов посочи, че „единствения начин да се помогне на нашия туризъм е по някакъв начин чисто финансово да се заплатят определени средства на фирмите“.

Задължение на Министерството на туризма и на държавата е да се опитат да пренасочат вътрешния пазар – така, че българите да ходят на българското Черноморие. „Трябва да се мисли в посока как да помогнем на хората от туристическия бранш да запазят своя персонал. С 40 на 60 няма да стане“, коментира лидерът на НФСБ.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки