Представят „Дунав: хора, съкровища и култури“ в австрийския замък Шалабург


Представят „Дунав: хора, съкровища и култури“ в австрийския замък Шалабург
27 Март 2020, Петък


Изложбата е закрита за посетители с решение на федералното правителство на Австрия

Автор: Десант

„Дунав: хора, съкровища и култури“ – това е заглавието на изложба, която се открива на 27 март 2020 в замъка Шалабург в Австрия. Замъкът днес е експозиционна галерия с 200 000 посетители годишно, една от спирките на круизните кораби по Дунав.

През настоящата година Регионален исторически музей – Русе участва с темата за Русе през ХIХ век в общата изложба, която разкрива съкровища от места по река Дунав и многообразие от култури, така, както ги описва Елиас Канети.

Рибарите от Делтата, строителството на кораби, мостовете по реката изграждат единен разказ за дунавската цивилизация, който е важен за представянето на спецификата на най-европейската река.

Русенската експозиция е развита с 36 предмета, подбрани от етнографите от къщата на Калиопа и експерти от Австрия. Техният контекст се изгражда от безценните образи на русенската архитектура. Независимо, че сме на една река, ние знаем малко едни за друг, коментира д-р Хихер от екипа на Шалабург. Изложбата, която бе подготвяна почти две години, ще продължи девет месеца.



Едновременно с откриването, изложбата е закрита за посетители с решение на австрийското федерално правителство. Витрините са покрити, а замъкът е затворен в очакване на по-добри времена.

Изложбата е съпътствана от Каталог, който представя основната концепция, както и отделните теми на всеки един от участниците. Русе от XIX век е представен от проф. Николай Ненов. По създаването на изложбата работиха също Искра Тодорова, д-р Стефана Йорова, Симона Петрова, Искрен Великов.

Снимките, които придружават тази публикация, са любезно предоставени от нашата сръбска колежка д-р Татяна Бугарски, експерт от музея на Войводина в Нови сад, шеф на ICOM – Сърбия, която участва в подреждането на изложба за традиционни музикални инструменти по Дунав, с което Сърбия се вписва в експозицията на замъка Шалабург.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки