Навършват се 130 години от рождението на Чудомир


Навършват се 130 години от рождението на Чудомир
„Флирт", рисунка на Чудомир от 1961 г.
25 Март 2020, Сряда


Заради извънредната ситуация, в която се намира общество ни, няма да можем да честваме юбилея, както се полага

Автор: Десант

На днешния 25 март, на връх Благовещение отбелязваме130 години от рождението на именития и неповторим Димитър Чорбаджийски – Чудомир.

Заради извънредната ситуация, в която се намира общество ни, няма да можем да честваме, да отдадем почитта си по традиционния начин към тези уникални майстори на четката и перото - Чудомир и Мара Чорбаджийска.

Тази година се навършват два юбилея - 130-тата годишнина от рождението на Димитър Христов Чорбаджийски-Чудомир и 125 години от рождението на Мара Нонова - Чорбаджийска. И двамата родени напролет, през месеците февруари и март, с разлика от 5 години.

Първи, в село Турия, на 25 март 1890 година се ражда Димитър Чорбаджийски. Пет години след него, на 22 февруари 1895г., в град Марица, се ражда и Мара Нонова. Съдбата ги среща в Рисувалното училище и ги събира - докато смъртта ги раздели.

Времето минава, изтрива лица и събития, но и запечатва спомени за достойни личности, за народополезни дела...

Когато прекрачим прага на техния скромен дом, на тази казанлъшка светиня, лесно се пренасяме в един друг свят, съхранен и поддържан, благодарение на добрите грижи на всички – Община Казанлък, Фондация Чудомир, граждани, роднини, приятели и най-вече на екипите, работили през годините в Музея.

Рамо до рамо в този дом живеят и творят два самобитни таланта. Артистичната атмосфера се усеща навсякъде, тук все още витае творческият дух на неговите бележити обитатели, разказват днешните стопани на музей "Чудомир".

На терасата, под смокинята, е обичал да рисува Чудомир. Във всекидневната Мара преподава уроци, подготвяйки деца за рисувалното училище в София. На втория етаж, в уютното си ателие, художничката рисува своите портрети, а в кабинета - Чудомир подрежда личната си библиотека, рисува и пише своите малки разкази.

Двамата са заедно и в добро, и в зло. Често смехът и закачката помагат да се преодолеят трудности и проблеми.

„Дето думат старите хора: то чушка, ако не люти, краставица, ако не горчи, жена, ако не гълчи и мъж, ако не мълчи, де ще му излезе краят, а?”

Всеизвестна е продуктивността на Чудомир. Той е писател, художник, музеен и читалищен деятел, журналист, общественик... Уникалните му разкази се знаят от поколения българи, преведени са на много езици. Акварелите му, запечатали лицата на неговите "нашенци", на модерни граждани и отрудени селяни, на весели компании, носят настроение и усмивки. Пейзажи, портрети, шаржове, весели рисунки –всички те показват безграничния талант на художника Чудомир.

Въпреки обичайно хапливия тон в творчеството му и в неговите изказвания, Чудомир е бил достойно оценен за времето си и многократно награждаван за своите заслуги - с ордени, медали, дипломи, като общественик и "въобщественик", както сам определя себе си! Депутат е в Петото Народно събрание.

Съпругата му Мара Чорбаджийска е учител по рисуване, художник и творец, живяла щастливо "под сянката на дъба", подкрепяйки го до последния му дъх, без да се усеща пренебрегната и недооценена.

Година след година, ние винаги ще се връщаме към делото и творчеството на Чудомир. Той не бе обикновен хуморист и веселяк, а творец – дълбок и чувствителен, изстрадал всички "сенки и плевели", които отричаше у човека. Когато си отива от този свят, българската литература и изкуство осиротяват. Но оставя след себе си неповторимо творчество и един пример за достойно изживян живот.

Днес, на рождения му ден, скланяме глава пред паметта на този бележит наш съгражданин, един от най-ярките представители на българската култура и разбираме, че отново ни е много нужен.

Източник:kazanlak.com


В категории: Добри Вести , Българските родове

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки