Бургазлии ще имат свободен достъп да се изследват за коронавирус


Бургазлии ще имат свободен достъп да се изследват за коронавирус
24 Март 2020, Вторник


Какъв тест обаче да изберем, ето съветът на вирусолозите

Автор: Силвия Горанова

В рамките на седмица бургазлии ще могат вече на свободен достъп да си правят изследвания за коронавирус. Вече е определена сграда и кабинет, където ще бъде извършвано набирането на проби. Както вече стана ясно, това е едно от помещенията на лаборатория „Лина“ в жк „Зорница“. 

По препоръка на кризисния щаб за борба с коронавируса, Община Бургас вече започна регулярно зареждане на различни видове тестове за изследване. Според вирусолозите, за предпочитане са генетичните или антигенните тестове.

При антителните могат да се появат фалшиви отрицателни резултати.

„Антителният отговор се активира и може да бъде засечен едва след 20-ия ден от навлизането на инфекциозния агент в тялото. При положение, че за коронавирусната инфекция има 14-дневен инкубационен период - време, в което вирусът е в тялото ни, но не се развива клиника на заболяването, остават едва 7 дни, в които може да се прояви клиника на заболяването“, коментира вирусологът доц. д-р Цветан Велинов, декан на Медицинския факултет към Университет "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас и говорител на областния кризисен щаб. 

„Това е имунологията на вируса. Естествено, че при различните хора протича по различен начин, но винаги има един прозоръчен период, в който да се появят фалшиви отрицателни резултати, с което да се внесе едно съмнително спокойствие сред хората“, добавя доц. д-р Велинов.

Именно затова препоръчителните тестове са генетичните или антигенните.

„Всеки може да си го направи това изследване, но тъй като проблемът с диагностикумите, който не е само при нас, а в цяла Европа, за предходните две седмици ние изпитахме огромни трудности, за да стартираме нашата диагностика на територията на Бургас. Рискът антителните тестове да излязат обаче фалшиво отрицателни, го има“, предупреждава вирусологът.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки