Един месец България ще е в извънредно положение


Един месец България ще е в извънредно положение
Снимка: Нова телевизия
13 Март 2020, Петък


Вижте какво следва

Автор: Десант

Въвеждането на извънредно положение в България заради коронавируса бе гласувано днес единодушно в парламента. Предложението за това бе взето на късно заседание на кабинета в четвъртък преди полунощ, свикано от премиера Бойко Борисов с участието на Оперативния щаб.

До ситуацията се стигна, след като само за ден доказаните случаи на коронавирус у нас нараснаха с 16 и стигнаха до 23.

Извнредното положение ще бъде в сила до 13 април. 

По време на разискванията в Народното събрание стана ясно, че предстои и актуализация на бюджета заради извънредните мерки, като се очаква поне 3 милиарда лева да е дефицитът.

Извърнредното положение ще позволи да се приемат временни закони, които да облекчат провеждането на обществени поръчки за доставка на предпазни средства и медицински апарати,
необходими за справяне с инфекцията от коронавирус. 

Засега, като наситеност на случаите на заразяване, България заема средно положение в света. Но по думите на ген. Мутафчийски сме на прага на експоненциалното избухване на заразата у нас.

По думите на зам.-председателя на парламента и лидер на НФСБ Валери Симеонов, въвеждането на извънредно положение в страната е превантивна мярка, която цели да ограници коварния вирус в най-опасната му част - скоростта на неговото разпространение. 

Той припомни, че групата на „Обединени патриоти" първа е предложила по летища и граници да се монтират термокамери.

Извънредното положение позволява приемането на временни закони, които ограничават част от правата на гражданите. Единствените неотменими права остават правото на живот и правото да не бъдеш подлаган на изтезания. Законодателната дейност в този случай е много по-бърза, но приетите специални закони важат само докато е в сила извънредното положение.

Обявяването на извънредно положение води и до мобилизация на резервистите на Българската армия, предвижда пък Законът за отбраната и въоръжените сили. Използването на армията за налагане на ограничения върху правата примерно в помощ на полицията ще бъде преценявано от Министерския съвет.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки