В габровския завод „Мак" вече тъкат плат за защитните гащеризони


В габровския завод „Мак" вече тъкат плат за защитните гащеризони
12 Март 2020, Четвъртък


Реорганизацията на предприятието се наложили заради спиране на доставките от страните членки на ЕС  

Автор: Десант

„40 000 м плат вече е готов. Ще произведем между 12 000 и 14 000 защитни гащеризона“, поясни председателят на Съвета на директорите на завод „Мак" в Габрово Георги Бижев. Днес в предприятието на посещение бе министър-председателят Бойко Борисов.

Ръководството на завод „Мак“ беше на среща с премиера на 8 март заедно с представители на други български фирми. Тогава те заявиха готовност да започнат незабавно производство на предпазни облекла. Габровската фирма вече разработва по 4 км плат на ден, с който ще могат да бъдат изработени около 1500 защитни гащеризона.

„Целта на всичко това, което правим, е да видят българите, че нашата индустрия може да се реорганизира само за няколко дни и отговорните предприятия могат да произведат това, което е нужно" - изтъкна при посещението си в завода Борисов, който на място се запозна детайлно с целия производствен процес - тъкачния, багрилния, ламинирането.

Министър-председателят посочи, че реорганизацията на тези заводи се е наложила заради това, че в един момент доставките от страните членки на ЕС са спрели.

„Затова се наложи в спешен порядък да отговорим на нуждите на нашите лекари, сестри, санитари. Готвим се за по-дълго време за подобна ситуация и исках българите да видят на място технологията и производството“, допълни премиерът.

Той използва случая, за да изрази и благодарност на габровските лекари, сестри, санитари и „на всички, които първи усетиха, какво е това коронавирус", подчертавайки, че те са се справили с достойнство с това предизвикателство.

Премиерът акцентира също, че заедно със здравния и финансовия министър продължават да осигуряват необходимите инструменти за стимули на всички служители, които работят за справяне със заболяването.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки