В памет на генерал-майор от ВВС Стоян Стоянов


В памет на генерал-майор от ВВС Стоян Стоянов
11 Март 2020, Сряда


На 13 март се навършват 23 години от смъртта въздушен ас и герой от Втората световна война

Автор: Янко Крумов

На 13 март, от 11,00 ч. ще бъдат поднесени цветя и венци пред паметната плоча на генерал-майор Стоян Стоянов, която се намира в родната му къща в квартал Галата. Организатор на събитието е отдел „Нова история“ към Регионалния исторически музей - Варна.

Най-добрият ас на Царство България

Стоян Стоянов е роден на 12 март 1913 г. в село Галата, пет месеца след като баща му Илия Стоянов загива при Караагач дере край Одрин като знаменосец на 8 Приморски полк. Израства в училище за сираци във Варна.

През 1930 г. постъпва в Духовната семинария, където обучението било безплатно. През април 1934 г. е приет в ШЗО като кавалерист, но като такъв служи едва до есента, когато кандидатства и е приет във Военното на Негово Величество цар Борис III училище.

През 1937 г. постъпва в Авиаторската школа в Казънлък. Заради изключително добрите резултати, които показва, през юли 1938 г. е изпратен на специализация в Германия, а през септември същата година в школата за висш пилотаж „Вернойхен”.

Там той става и първият българин, летял на Messerscmitt. Дипломира се като инструктор-изтребител и обучава други български летци, между които и героят-летец Димитър Списаревски.

През 1939 г. се завръща в България и е назначен за инструктор към Изтребителната школа в Карлово. На 1 август 1943 г., поручик Стоян Стоянов сваля В-24 Liberator и поврежда още един във въздушните боеве за защита на небето над София.

На 7 август 1943 г., поручик Стоянов получава орден „За храброст“, с което става първият български офицер от Втората световна война, награден лично от цар Борис III с този орден. За цялата война участва в над 40 въздушни боя и се превръща в най-резултатният български ас.

След 9 септември 1944 г. поручик Стоян Стоянов участва в бойни полети срещу изтеглящите се на север германски войски в Югославия. В края на 1944 г. е произведен капитан и скоро след това майор.

В началото на 1945 г. пръв преминава на съветския изтребител Як-9М и обучава българските летци да летят с него. През 1947 г. е подполковник и началник на изтребителната авиация, през 1949 г. - началник на бойната подготовка на ВВС, през 1951 г. - полковник, зам. командващ ПВО.

Като бивш царски офицер и обучаван от германски военни служители той и съпругата му, както и познатите му царски офицери са били постоянно обект на наблюдение от ДС и ВКР /разработка "ФРИЦ"/.

За посещение в катедралата "Александър Невски" с униформа е засечен от ДС и за малко не е уволнен, но някогашният му подчинен, З. Захариев, който става началник на ВВС на НРБ, го спасява.

Стоян Стоянов е уволнен от ВВС по политически и идейни „съображения за сигурност” през 1956 г. след опита на Унгария да се откъсне от Източния блок. На 43 години той остава без право на постоянна работа и с малка за чина му пенсия.

След демократичните промени България си спомня за своите герои от войните и повишава в чин загиналите и останалите живи от тях. Един от тях е и Стоян Стоянов, който през 1992 г. е произведен в чин генерал-майор от запаса на ВВС.

Ген. Стоян Стоянов почива в Карлово на 13 март 1997 г. През 1998 г. в родното му място – с. Галата (днес квартал на гр. Варна), по инициатива на подполковник Виктор Ценов и със съдействието на кмета на гр. Варна - Христо Кирчев, е поставена възпоменателна плоча.

Заповядайте да почетем паметта на защитника на българското небе, призовават организаторите.0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки