Намаляват таксите за детските градини и ясли в Бургас с 30 процента


Намаляват таксите за детските градини и ясли в Бургас с 30 процента
27 Февруари 2020, Четвъртък


Това обаче ще влезе в сила през есента. Вижте какво налага отлагането

Автор: Десант

Таксата за детска градина и ясла в Бургас е най-висока в сравнение с всички останали общини в областта. За да се подпомогнат  семейните бюджети на младите семейства с малки деца в морския град, в общинския съвет бе внесено предложение тя да бъде намалена с 30 процента. В докладната записка бе предвидено също така и да се допускат плащания за неизползвана услуга.

Настоящите разпоредби на Наредбата за определянето на местните такси и цени на услуги на територията на Община Бургас разделят плащанията за детските заведения на постоянни, които не зависят от броя на посещенията в месеца, и на  диференцирани за присъствен ден. Това обаче противоречи на разпоредбите на Закона за народната просвета, според който за времето, в което детето не е посещавало детската градина, не се заплаща нищо.

Предложението за намалението с 30 процента на въпросните такси бе прието от бургаските общински съветници с условието то да влезе в изпълнение от 1 октомври. Причината за отлагането е, че през есента ще бъдат извършени вътрешно-компенсаторни промени в бюджета на общината, което ще позволи в неговата разходна част да бъдат предвидени средства за покриване на разходите  за детски градини и ясли.

На състоялата се днес, 27 февруари, общинска сесия в Бургас бе гласувано също така и в морския град да бъде открита нова детска градина, наречена „Морско конче“, която ще е филиал към бургаската детска градина „Раковина“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки