Мандрагора – растението с корени като човешко тяло


Мандрагора – растението с корени като човешко тяло
19 Февруари 2020, Сряда


Според средновековни легенди, то растяло край бесилките, защото пониква от семето на обесените, а вещиците го ползвали за ритуали и приготвяне на магически отвари

Автор: Яна Славянска

На 10 февруари, в деня, в който Българският фармацевтичен съюз отбеляза 13 години от създаването си, в зала „История на книгата” в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в столицата беше открита изложбената витрина „Лекарственици, билки, светци“, част от поредицата „Книжовен калейдоскоп“.

Един от най-любопитните експонати в нея е интересна рисунка в гръцки лекарственик от XVIII в. на растението мандрагора с корени като женско и мъжко човешко тяло.



От Музея на медицината в Пловдив поясняват на фейсбук страницата си, че мандрагората (mandragora) е покритосемено растение от семейство Картофови (Soalanaceae), чиито корените съдържат психоактивни алкалоиди. А поради приликата им с човешка фигура, в древността са им приписвали магическа сила.

За мандрагората се говори още в Библията, книга „Битие“, а Шекспир я споменава в цели 5 свои творби: „Отело“, „Антоний и Клеопатра“, „Ромео и Жулиета“, „Веселите уидзорки“ и „Крал Хенри VI“.

Според средновековни легенди, мандрагора расте край бесилките, защото пониква от семето на обесените, а вещиците неизменно я ползват за ритуали и приготвяне на магически отвари.



Във витрината „Лекарственици, билки, светци“ са представени и оригинали на други интересни и ценни ръкописи и печатни издания от специалните колекции на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Така наречените „лекарственици” съдържат древното познание на хората за билките и рецептите за тяхното приготвяне. Те достигат до нас през вековете най-често в преводи от гръцки език.

Според сведенията от лекарствениците в миналото българите са страдали от страшни болести като чума и холера, както и от хранителни разстройства и ухапвания от диви животни.

Изложбата „Лекарственици, билки, светци“ ще може да бъде разгледана от посетители до края на февруари.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки