Прокуратурата преустанови всякакви контакти с президентството


Прокуратурата преустанови всякакви контакти с президентството
29 Януари 2020, Сряда


Целта е да се избегнат всякакви съмнения и опити за влияние над институцията.

Автор: Десант

С оглед стриктното спазване на принципа за разделение на властите, главният прокурор на Република България Иван Гешев заявява, че Прокуратурата преустановява всякакви контакти с президентството, освен официалната писмена кореспонденция, до произнасяне на Конституционния съд по дело  за даване на задължително тълкуване на разпоредбата на чл. 103 от Конституцията на Република България.

Мотив за това решение е и необходимостта да се избегнат всякакви съмнения и опити за влияние над институцията. Това се казва в разпространеното днес прессъобщение на Прокуратурата.

Конституционно дело № 1/2020 г. е образувано на 27 януари по искането на Главния прокурор на Република България. Според прокуратурата „разкриване на смисъла на разпоредбата на чл. 103 от КРБ е необходимо, тъй като нормата е лаконична и не дава еднозначно тълкуване и конкретизиране на смисъла на понятията “държавна измяна” и “нарушение на конституцията”.

В искането си Гешев настоява още Конституционният съд да каже дали е законосъобразно да бъдат извършвани проверки и образувани наказателни производства срещу президента и вицепрезидента, ако в хода на дейността им след встъпването им длъжност компетентните органи разкрият, че са налице данни за извършено от тях престъпление.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки