Не ловете риба от река Марица. Там още е мръсно


Не ловете риба от река Марица. Там още е мръсно
27 Януари 2020, Понеделник


Иначе замърсяването от компанията за оползотворяване на отпадъци "Екоинвест" вече е преустановено

Автор: Десант

Замърсяването на Марица, където на 25 януари тонове мъртва риба изплуваха под моста на с. Огняново, вече е преустановено. Но режимът на засилено наблюдение на реката остава все още в сила. Не се препоръчва на рибарите да ловят риба там.

Както бе установено, източник на замърсяването с пластмаса, което е било  16 пъти над нормата, е компанията за оползотворяване на отпадъци "Екоинвест".

Пред БНР Петър Янев от риболовно дружество "Олимпик 2002" описва щетите като огромни. Той прогнозира, че за възстановяването на популацията от риба в поразения участък ще бъдат необходими десетина години.

При подаването на сигнала за мъртвата риба, контролните органи взеха водни проби от отпадъчните води на инсталация за преработка на отпадъци в промишлената зона на Пазарджик, от двата градски колектора на ул. "Заводска" и от отпадъчните води на предприятия за преработка на хартия в село Главиница, община Пазарджик. Проверени бяха още три промишлени обекта в индустриалната зона, за които се установи, че в момента не заустват отпадъчни води в канализационната система с водоприемник река Пишманка, локализирана като участък на замърсяването.

Във водите й са установени пластмасови мленки от преработка на полиетиленови отпадъци. Резултатите от взетите водни проби от реката и двата градски колектора покочиха категорично като източник на замърсяването инсталацията за преработка на отпадъци на „Екоинвест”ЕООД.

Оказа се, че са превишени следните показатели: химическа потребност от кислород (ХПК) – при норма 700 mg/l, пробите показват 2322 mg/l, или 3 пъти над ПДК. А нормата за неразтворени вещества е превишена 16 пъти. При норма 200 mg/l, са измерени 3140 mg/l. Високи стойности на тези показатели са установени и в градския колектор, който отвежда отпадъчните води от „Екоинвест”ЕООД / ХПК - 2940 mg/l и нерезтворени вещества - 5392 mg/l/.

Анализът на данните сочи за преминало залпово замърсяване от този обект. От събота следобед „Екоинвест”ЕООД е преустановила производствената си дейност, свързана с формиране на отпадъчни води.



В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки