Кокичетата в Бургас нацъфтяха


Кокичетата в Бургас нацъфтяха
Снимка: Авторът
24 Януари 2020, Петък


Ето какви са легендите, свързани с това цвете

Автор: Яна Славянска

Вече не е сензация ранното зацъфтяване на типичните пролетни цветя. В Бургас вече се показаха първите кокичета - предвестници на пролетта. Няма шега, тя вече тропа на вратата ни. 

Според енциклопедиите, обичайният период на цъфтене на повечето видове кокичетата е в края на февруари – началото на март, преди настъпването на пролетното равноденствие.

​Според една легенда, разказваща за произхода на това цвете, след като била изгонена от Рая, Ева се разплакала и един ангел взел да я утешава. Докато разговарял с половинката на Адам, той хванал една снежинка в ръката си и дъхнал върху нея, след което я пуснал и снежинката паднала на земята, превръщайки се в кокиче.

В Германия съществува друга притча за кокичето – когато Господ сътворил всички неща и същества по Земята, той казал на снега да отиде при цветята и да си вземе малко цвят от тях. Но едно по едно всички отказали, докато най-накрая снегът кокичето се съгласило. И като отплата за това, че му дало цвета си, снегът позволява на кокичето да цъфти първо.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки