Над 500 са дарените предмети на музея „Етър" за годишнината му


Над 500 са дарените предмети на музея „Етър" за годишнината му
Снимки: ЕМО „Етър"
20 Януари 2020, Понеделник


Сред тях са албуми с български шевици, печат на Въздържателното дружество в Габрово и конска шейна

Автор: Десант

Над 500 предмета са дарени по време на кампанията, посветена на 55 години от създаването на музей „Етър”.

В инициативата, обявена на 18 януари 2019 г., са се включили 53 души от различни населени места на страната. Част от дарените в кампанията предмети и документи вече са експонирани в Изложбена зала 2 на музей „Етър” в изложбата „Дарени предмети, споделени истории”, която може да се разгледа до края на март.

Интересна е предисторията на ​дарението на Елена Михайлова и Иван Иванов – наследници на рода Сакови, чиято възстановена къща е позната на всеки посетител на етърската чаршия. За празника 3 март 2019 г. бе планирана изложба за опълченеца Петър Саков. За да се обогати тя с експонати, бяха издирени негови роднини, които да подпомогнат начинанието. Предоставените документи и снимки от Иван Иванов допълниха информацията за Саковия род, а предоставените от Елена Михайлова дрехи, аксесоари и предмети обогатиха колекцията „Градски бит” от началото на ХХ в.



След другите любопитни вещи, дарени на етнографския музей на открито край Габрово, са албуми с български шевици и схеми за везба; детски дрешки от 30-те г. на ХХ в.; печат на Въздържателното дружество в Габрово, бръснарски принадлежности, детски играчки, икона от края на XIX в.; конска шейна; булчинска и концертни рокли; дърводелски инструменти, инвентар и документи на Димо Царев; бакърджийски инструменти и изделия и пр.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки