Марлон Брандо зарязва Мерлин Монро заради българката Виола Есен


Марлон Брандо зарязва Мерлин Монро заради българката Виола Есен
Снимки: Интернет и struma.bg
13 Януари 2020, Понеделник


На 16 януари се навършват 50 години от смъртта на иконата на американския балет

Автор: Борис Цветанов

Преди десетилетие неуморната хроникьорка на епопеи на забравени бележити българи и исторически събития Диана Коларова  за първи път разказа в блога си за неизвестната дотогава българка - икона на американския танц, балет и кино Елена Колчагова с артистичния псевдоним Виола Есен. 



От тогава в земния рай на плагиатството един след друг знайни и незнайни плагиатори се блъскат из малотиражки и сайтове бързи и яростни в недоглежданията си и историята с красивата Елена стигна до кривата круша. Един писач драсна в заглавие „Българка се люби с Жан Пол Белмондо", като в писанието му не стана никъде дума за френската икона, друг измисли дуел със саби между американци заради българката, чак в Нидерландия, а пък Елена станала совалка помежду им, като се развявала с младия Жан Мари Люпен.

Време е да сложим някакъв ред в животоописанието на Елена Колчагова, без кой знае какви претенции, като наблегнем повече на тайнствената й любовна история с Марлон Брандо, разиграла се около 1956 г. Но до тогава има доста време...

Преди всичко да уточним годината на раждането й. Датата 11 август е безспорна, но има разминаване в различните източници -1919 г. или 1925 г.

Ние залагаме на 1925 г. Само при нея подробности от живота на българката идват на мястото си.

Тя е родена е в Сент Луис, щата Минесота. Майка й Мария, наричана Маша, и баща й Асен Колчагови са от стар род от Банско. Семейството напуска България след събитията през 1923 г. (а не след Илинденското въстание).

Малката Елена още две-тригодишна проявява талант на танцьорка и семейството се премества в Ню Йорк, обитавайки дом на Бродуей 2708, и вече има повече възможности за развитие на таланта й. На един празник на българската общност там тя печели голяма награда с чудесно изиграна ръченица.

Малкото момиченце записва балет и танци в престижната школа на руския хореограф Михайл Мордкин. Талантът й е забелязан веднага и понеже от малка навсякъде се представя за българка след едно шоу пресата я нарича Bulgerian baby (радио KHJ, Лос Анжелис).

Според Диана Коларова е наричана още Българската звездичка.



По непотвърдени данни за нея било писано и в българския вестник "Утро".

Още като дете й предвиждат шеметна кариера в танца (The American Dancer). „Лос Анджелис таймс" пише, че носи душата на Сара Бернар. Виждат я и бъдеща звезда в киното, като я определят като Джеки Кугън в рокля. Джеки Кугън е детето чудо от филма на Чарли Чаплин "Хлапето". Любопитно е, че с Кугън във филма "Да живее кралят" играе българинът емигрант Благой Стефанов.

В зрели години Елена, вече с артистичния псевдоним Виола Есен, се движи в елит, сред който е Кирил Василев - световно известен вече художник, приятел на президента Хари Труман, както и на Хемингуей. Сред приятелите й е Жорж де Куевас, женен за внучката на Джон Рокфелер Маргарите.



Играла е в няколко филма, като най-известен е "Призракът на розата". Изявява се и на сцената в Бродуей - в спектакъла „По Пето авеню". Стипендиантка е по драматургия в Холивуд.

През 1940 г. тя става една от първите членове на балетния театър, който по-късно се развива в Американски балетен театър, превърнат с 2006 г. с акт на Конгреса в Национална балетна компания на Америка.

По едно време има и свое студио по танци в Карнеги хол - International School of Dance.

И тук започва връзката Виола Есен - младия Марлон Брандо. 

Преди това само да уточним, че някои автори сочат женитба на Елена с актьора Габриел Дел и дори раждане на техен син, но нищо от биографията на американеца не го потвърждава сериозно.



Затова пък за връзката Елена-Брандо пише в спомените си Уейкфилд Пуул - световно известен танцьор и хореограф.

През 1956 г. в студиото на Елена Франк Вагнер (хореографа на "Уестсайдска история") дава уроци по балет и джаз и там редовно идва с барабаните си бонго (кубински - двойка) младият Марлон Брандо. Той е специалист по барабаните още като ученик. Така се запознава с Елена.

По това време Брандо има кратък роман с Мерилин Монро. Имаме достатъчно основание да смятаме, че заради новата си любов бъдещата икона на Холивуд зарязва знойната блондинка.



Както сам пише в своите спомени, целият му живот бил преминал в преследване на жени. Споделя, че имал „прекалено много афери, за да може да бъда смятан за нормален, отговорен и интелигентен".

Но никога не е бил особено словоохотлив за конкретни случаи. Женил се е три пъти и има пет законни деца, но незаконните са най-малко още шест, като три са от една негова домашна работничка.

Когато се запознава с Елена-Виола Марлон Брандо е популярен, има Оскар за ролята във филм за борба на полицията с мафията и корупцията "На кея".

Елена Колчагова е не по малко известна.



Нямаме повече данни за развитие на връзката между двамата, но слуховете за това, че имала син са все от това време и логиката го сочи като поредния на Марлон Брандо. Защото нищо не потвърждава семеен живот на Елена с Габриел Дел.

Сочат се за източници непубликувани спомени на нейна роднина и банкер Димитър Колчагов, но идва логичният въпрос как са четени и къде.



Единственото достоверно е датата на смъртта на Елена Колчагова - 16 януари 1970 г.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки