Кметове на общини искат спешна намеса на държавата в проблема с обществения превоз


Кметове на общини искат спешна намеса на държавата в проблема с обществения превоз
08 Януари 2020, Сряда




Автор: Силвия Горанова

Новината, че превозвачите от Бургаска област спират линиите до малките населени места, не е изненада за кметовете на някои от засегнатите общини.

При подобен критичен момент миналата година, когато превозваческите фирми отново обявиха готовност за протест, от правителството беше взето решение на общините да бъдат направени малки финансови инжекции за дофинансиране на губещите линии.

Средствата, преведени на Малко Търново са 10 000 лева, а на Карнобат – 5 000 лв. Това на практика обаче се явява една незначителна част от загубите, които понасят фирмите. 

„По сметка на превозвача загубите са повече от 20 000 лева за 2019 г. и над 30 000 лв. за 2018 година. За какво да работи, очаквано е да спре да поддържа губещите линии“, каза в телефонен разговор с наш репортер кметът на Малко Търново Илиян Янчев.

Той припомни, че странджанската община беше първата, която алармира за наболелия проблем още миналата година. Имаше достатъчно време държавата да предприеме адекватни мерки, за да не стига до тук, но за съжаление това не се направи, каза още Илиян Янчев.

Засега най-уязвимите общини нямат изход от патовата ситуация.

На 13 януари по линията Карнобат – Айтос – Бургас, например, ще се движат само работнически и ученически автобуси.

И, докато кметът на Малко Търново Илиян Янчев е оптимист, че държавата все пак ще намери начин да покрие загубите и да увеличи субсидиите за превозвачите, кметът на Карнобат Георги Димитров е на по-различно мнение.

„Ние нямаме законови механизми, с които да финансираме тази дейност. Другата алтернатива е да тръгнем сами да си организираме транспортна схема с предварителната нагласа, че тя ще бъде губеща и неизгодна за общината. Засега нямаме готовност да го правим“, каза той.

Според кметовете на малките общини методиката на финансиране е грешна, защото е насочена изцяло към населени места, където има по-голямо население. Затова те настояват държавата спешно да се намеси в проблема с обществения превоз и да гарантира по-справедливо разпределение на субсидиите.


В категории: Новини , Общини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки