На 6 декември унгарците честват Деня на Микулаш


На 6 декември унгарците честват Деня на Микулаш
06 Декември 2019, Петък


Деца от Шумен ще се запознаят с унгарския Дядо Колега в къщата музей „Лайош Кошут“

Автор: Десант

6 декември е един от най-специалните за децата в Унгария – тогава там се чества Денят на Микулаш, който пристига и оставя малки подаръчета в ботушите на послушните, а за непослушните – наръч с пръчки, който да им напомня да бъдат по-добри през следващата година.

В къща музей „Лайош Кошут“ в Шумен пред деца от подготвителната група от НУ „Илия Р. Блъсков“ ще бъде представена традицията, свързана с унгарския Дядо Коледа. ​След като изслушат неговата история, малките гости на музея ще могат да изработят свой Микулаш от хартия.

​През 1849 г., след трагичния завършек на Унгарската национална революция, в Шумен пристига голяма група унгарски и полски емигранти. Сто години по-късно, през 1949 г. домът на хаджи Димитраки Хаджипанев, в който отсяда емигрантският политически водач Лайош Кошут, е превърнат в едноименна къща музей.

В нея на 10 декември от 11,30 ч. ще бъде представен и друг елемент от унгарската празнична подготовка. Третокласници от II ОУ „Д-р Петър Берон“ ще се запознаят с историята и значението на традиционните меденки, използвани и за украса на коледната елха.

Своите знания и умения децата ще приложат в декорацията на специално изпечени сладки по стара унгарска рецепта.



В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки