Проф. Пламен Павлов: Ботевградският край плаче за изследвания


Проф. Пламен Павлов: Ботевградският край плаче за изследвания
Снимки: Фейсбук/Исторически музей - Ботевград
02 Декември 2019, Понеделник


Областта не е обхващала само района на Ботевград, а доста широка територия, която се е казвала Киево

Автор: Десант

По повод празника на Ботевград гост на Исторически музей - Ботевград бе историкът проф. д-р Пламен Павлов. Той засегна няколко теми, свързани с Ботевградския край, като започна от най-забележителния исторически обект – средновековната крепост Боженишки Урвич.

Мястото не е било околия на Софийска област, а съвсем отделна област, която се е казвала Киево. Това наименование се е запазило в османските регистри в името на Гложенския манастир. Областта не е обхващала само района на Ботевград, а доста широка територия.

Безспорно Севаст Огнян е бил свързан с фамилията на цар Иван Шишман. Той е бил кефалия на областта. Севаст и кефалия са две различни позиции. Първата е била благородническа титла, а кефалия - глава на областта, обясни проф. Павлов.

Според него „този район плаче за изследване“. „Тук има много голям мегдан за археологически проучвания. Да не говорим, че мястото е възлово“, подчерта историкът и изрази надежда, че държавата ще помисли за възстановяване на Ботевградския проход.

По темата за обира на орханийската хазна, Пламен Павлов изказа предположение, че съществувала опасност много повече хора да бъдат осъдени на смърт, но турците се уплашили, защото осъзнали, че са „проспали организацията на Левски“.

„Точно хората на Левски, между които и членовете на Орханийския комитет, освободиха България. Не отричаме ролята на Русия и Александър II, но без Източната криза, нямаше да има война“, подчерта професорът.

„Тук идва Западният отряд на Гурко, който е противоречиво оценяван. В Южна България той търпи поражение, макар че вината не е негова. Когато те изпратят с 12 000 души срещу цялата Османска империя, когато Генералният щаб не е неясно със себе си, така става. Но със Западния отряд той има много голяма заслуга. Но какво би направил Гурко, ако ги нямаше местните хора, които му казват откъде да мине? Това талантливо решение да се мине през няколко прохода, да се излезе изненадващо, всъщност турците отстъпват София без бой. Така че един от ключовете към победния край на войната е Орхание (дн. Ботевград). Стратегическото място на на Арабаконак тепърва трябва де се преоценява“, смята Пламен Павлов.

За участниците в борбата за освобождението на България, той каза: „Тези хора са били по-оптимисти, по-мотивирани и това ги е направило способни да водят войни за национално обединение, да се опитат да осъществяват нашия национален идеал.“

В края на срещата Пламен Павлов подари на Исторически музей - Ботевград алманах „История на българщината.“Ролята на изданието е да сведем най-новите научни достижения до широката публика. Иначе нашата наука няма смисъл. Книгата е добре илюстрирана, обясни проф. Павлов, който е съавтор на алманаха заедно с колегата му проф. Милко Палангурски.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Prometey
02.12.2019 08:54:33
1
0
И БЪЛГАРИЯ -ЦЯЛА ПЛАЧЕ ОТ МАЙМУНАТА -БОКО - ''ПАРТНЬОР'' НА НФСБ - НО ......ГЛАС В ПУСТИНЯ.... ПАРТИЯТА НА СИМЕОНОВ - СЕ ОКАЗА ''МЕНТЕ'' - ЗАРАДИ ЗАОБИКОЛИЛИТЕ ГО СМЕТКАДЖИИ....- МАЙ !
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки