В Народното събрание откриха изложба с фотоси на българските храмове в Беломорието


В Народното събрание откриха изложба с фотоси на българските храмове в Беломорието
28 Ноември 2019, Четвъртък


Фотографиите връщат спомена за наследството на предците ни

Автор: Десант

В Народното събрание бе открита документална фотоизложба, представяща българските храмове по Беломорието. Тя е дело на Димитър Шалапатов, който я подготвя по повод 100-годишнината от посписването на Ньойския договор, лишил ни завинаги от Беломорска Тракия - една изконна българска земя. 



В експозицията са включени част от фотографираните църкви от този край, които най-добре са запазили облика си от времето преди един век. 

„Имаме храмове, съхранени в автентичния си вид, макар и с малки промени, като тези в селата Башклисе, Каяджик (два храма), Крушово, Караклисе, Янурен, Домуздере, Калайджидере, Еникьой (Дедеагачко), Бадома, Макри, Доганхисар, Балъкьой („Св. Богородица" и „Св. Спиридон"), Турбалъкьой, Пишман (останала е само камбанарията в руини), Дервент (в руини), Манастир (с чешмата „Черковния чучур" и част от стената на църквата „Св. Богородица").

Други са променени в конструкцията, като в Чамерен, Денизлер, Чадърли, Софулар, Чобанкьой, Хаджилар" - обяснява Димитър Шалапатов.

Фотосите са общо 41 на брой. Сред тях са намерили място и храмът в с. Коюнкьой (Ксантийско), където живеят така наречените българи парапанковци, а също и църквите на българските патриаршески села Комарли, Мараша и Кючуккьой, чиито потомци продължават да живеят в Гърция.



По време на откриването на изложбата в българския парламент Димитър Шалапатов постави акцент върху духа, ценностите и любовта на предците ни към Тракия. По думите му старите православни църкви са неизменна част от българската духовност и културно наследство. Слово произнесе и проф. Стоян Райчевски - автор и водещ на предаването на телевизия СКАТ „Прокудени от бащин край".


В категории: Добри Вести , Църкви и манастири

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Prometey
29.11.2019 08:10:36
0
0
ГЛЕДАМ ТЕЛЕВИЗИЯ ''СКАТ'' - ОТ НЕЙНОТО СЪЗДАВАНЕ- СИМПАТИЗИХ И ГЛАСУВАХ НА ПАРТИЯ ''НФСБ'' СЪЩО ОТ СЪЗДАВАНЕТО И, НО ЧРЕЗ НАГЛОСТТА НА НЯКОЙ -НАРЕКЛИ СЕ ЖУРНАЛИСТИ (АНГЕЛОВ-ИВАНОВ-ТОЦЕВ- И ДВЕТЕ ДЕВОЙКИ- КОИТО БЕЗЦЕРЕМОННО ИЗКЛЮЧВАТ-НАДВИКВАТ СПОРЯТ СЪС ЗРИТЕЛИТЕ -БЕЗ ТЕ(ЗРИТЕЛИТЕ) ДА ПОЛЗВАЛИ НЕЦЕНЗУРНИ ДУМИ -ДОРИ...! (НЯМАЛО ДА ПОЗВОЛЯТ КРИТИКИ КЪМ КОЛЕГИТЕ СИ ) - Б ТОВА И ПРЕЗ СОЦИАЛИЗМА ГО НЯМАШЕ...! ЗАРАДИ ГОРЕ ИЗБРОЕНИТЕ- И ТЕЛЕВИЗИЯТА И ПАРТИЯТА- ГУПИ ДОВЕРИЕ.....!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки