Събират пари за изграждане на храм върху мястото на разрушен църковен комплекс


Събират пари за изграждане на храм върху мястото на разрушен църковен комплекс
Снимка: bulgariantourist.com
25 Ноември 2019, Понеделник


Благородната кауза е на Църковното настоятелство при храм „Св. Пантелеймон“ в чирпанското село Стоян Заимово

Автор: Десант

От няколко години насам Църковното настоятелство при храм „Св. Пантелеймон“ в чирпанското село Стоян Заимово активно работи върху благородна кауза. Посредством различни инициативи то набира събират средства за построяване на параклис в местността Голямата черква (на около 1 км на северозапад от селото) върху мястото на разрушен църковен комплекс – вероятно манастир, от Средновековието.

Предвижда се първоначално да се направи интердисциплинарно проучване на терена и въз основа на получените резултатите да се проектира новия храм, който да бъде възможно най-близък до някогашния.

Голямата черква придобива популярност след множество случки и видения на местни жители, които много скоро стават публично достояние. Те са и причината за създаването на инициативния комитет по възстановяването на светинята. Една от най-интересните истории за мястото е тази, разказана от покойния вече Иван Желев. Тя е записана преди няколко години от журналиста от Чирпан Златка Колева, понастоящем член на инициативния комитет.

Ето и самия разказ, който съдържа сведения за историята на Голямата черква: „През 1999 г. отидох си на село Стоян Заимово. Там една жена с името Стойка Вътева имаше същото видение. Много пъти като си ида на село тя ми говори, че е ходила на местността Голямата черква, там виждала човешка кръв, трупове на мъже, жени и малки деца. Тя ми говори да отидем двамата, дано аз открия нещо чрез моето видение.

На 17 юли, беше ден петък, двамата тръгнахме, обаче дойдоха и други жени. Имаше и малки деца. Щом наближихме мястото, Стойка се спря, бутна ме по рамото и каза: Виждаш ли нещо? В този момент аз виждам човек изправен, като че ли пастир. Като стигнахме до него, този човек ми продума: „Аз стоя тук, посрещам и изпращам своите гости, обаче съм невидим за тях.“

Аз го попитах защо мястото се казва Голямата черква? Той ми каза: „През 1208 г. горе, на Градището се започна да се строи наблюдателна отбранителна зона, тя се работи доста години. В района имаше малък параклис, той носеше името „Възнесение Господне“. Тъй като на това място не допущаха да ходят странични хора да ходят на черква аз, Пантелеймон, се явих на човек, който беше избран от Бога, имаше видение, те бяха трима души братя, той бе средният. Аз му казах да направят голяма църква долу, на определено място.

През 1212 г., месец март започнаха да строят голям Божи дом, като манастир, той се обитаваше от мъже, които обслужваха хората, които идваха като вярващи хора в Бога. Те дохождаха болни – духовно и телесно, отиваха си здрави. Църквата получи голяма благодат Божия и помага на хората чрез Светия Дух. Черквата работи 305 г.

В един съботен ден, чер за тях, бяха се събрали много хора – мъже, жени, малки деца. Дойдоха турски хайдуци, нападнаха църквата и избиха много невинни хора, мъже, жени и малки деца. Имаше 8 човека монаси, те се затвориха в църквата, турците разбиха вратата и тогаз, когато ми каза това нещастие аз като на телевизор виждам младо момче монах вдигнало ръце нагоре и се моли за пощада, обаче и тях избиха…

Аз се обърнах към св. Пантелеймон и го попитах с какво мога да помогна аз на хората да повярват на това. Той ми каза: Направи паметна плоча с Христовия кръст, сложи образа на Христос, Божията майка и на мен, Пантелеймон. Ние заедно ще посрещаме и изпращаме своите гости богомолци. Ще им помагаме от каквато и да е нужда имат. Дотук беше нашият разговор със св. Пантелеймон…“

Преди години мястото е посетено от научни работници. Те регистрират основи на християнски храм и други сгради, а също пръснати из целия терен строителни материали и керамика. Скоро след полагане на кръста, започват и разкопки. Археолозите установяват, че тук действително е имало манастир от XII век, а кръстът е положен в олтара на черквата. Обектът е обявен за паметник на културата, но отново потъва в забвение, забравен от институциите.

Освен Голяма черква в района на с. Стоян Заимово се знаят и други черковища: Гергьовска черква, Медна черква, Брайкова черква, Свети Илия… Всичко това навежда на мисълта, че тук някога е съществувал не само един манастир, а цял комплекс от манастири и църкви.

За параклиса, който се планира да бъде издигнат в местността Голямата черква, Община Чирпан е дала терен. Вече се изготвят разрешенията за строеж. За градежа са необходими 30 000 лева, от които до момента са събрани около 10 000.

Кампанията се прави и поради това, че в района няма нито един действащ храм.

Банковата сметка за дарения на параклиса „Св. Пантелеймон“ е: BG50UNCR70001523085895

Дейностите, предприети от Инициативния комитет за набиране на средства за построяване на параклис на името на свети Пантелеймон, са най-разнообразни – от организиране на благотворителни базари до дарителски кампании. В тях се включват дори и деца – българчета, живеещи в чужбина.

Повече информация можете да се получи от Златка Колева – главен инициатор на проекта, на тел.0898 79 23 51 или на e-mail: zlatka_koleva@abv.bg


В категории: Новини , Вяра , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки