Нова мярка за лозаро-винарския сектор: „Събиране на реколтата на зелено“


Нова мярка за лозаро-винарския сектор: „Събиране на реколтата на зелено“
Снимката е илюстративна
22 Ноември 2019, Петък


Предвижда се и финансирането по мярка „Популяризиране в трети държави“ да нарасне до 80% от допустимите разходи

Автор: Десант

По данни на Изпълнителната агенция по лозата и виното, засадените в България площи с винени лозя са над 61 ха, като всяка година те се увеличават.

През 2019 г. се отчита ръст на регистрираните винопроизводители, който до момента е 282 в сравнение с 2018 г., когато са били 268.

„По предварителни данни тази година преработеното грозде  е 126,2 млн. килограма, а произведеното вино ще е  приблизително 90,8 млн. литра. Климатичните условия през годината способстваха количеството на произведеното грозде тази година да е с около 15 % по-малко, но е с много добро качество и показатели“, съобщи заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева по време на конференция на тема: „Българското вино в XXI век“.

Тя информира също, че промени в Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор (НППЛВС) за периода 2019-2023 г. предвиждат нова мярка „Събиране на реколтата на зелено“. Тя ще се прилага от 2020 г. само в случай на кризисна пазарна ситуация, която води до дисбаланс в търсенето и предлагането на суровина в сектора.

С направените промени в НППЛВС се предвижда финансирането по мярка „Популяризиране в трети държави“ да нарасне до 80% от допустимите разходи. Осигурено е национално съфинансиране по мярката под формата на държавна помощ в размер на до 30% от допустимите разходи. Така държавната помощ допълва финансирането от Европейски фонд за гарантиране на земеделието, който покрива до 50% от допустимите разходи по мярката.


В категории: Новини , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки