Природни бедствия засягат средно 24 милиона души всяка година


Природни бедствия засягат средно 24 милиона души всяка година
11 Ноември 2019, Понеделник


В София се провежса международен форум, посветен на Географските информационни системи

Автор: Десант

Конференция, посветена на Географските информационни системи (ГИС), събира от днес на едно място представители на Европейския сателитен център, Европейската асоциация на спешните повиквания (112), Министерството на околната среда и водите, Министерството на вътрешните работи и редица експерти в сферата на ГИС.

Всички те ще обсъдят как посредством тези системи можем да се справяме по-ефективно с предизвикателствата, пред които се изправяме, в сфери като управление при извънредни ситуации, околна среда, сигурност, инфраструктура и много други.

Събитието се провежда по повод Световния ГИС ден в България, чийто официален организатор е ЕСРИ България.

Сред международните лектори, които ще вземат участие в престижния форум е Адриано Баптиста, директор „Операции“ в Сателитния център на Европейския съюз (SatCen EU). Той ще представи приложението на ГИС технологиите за нуждите на навременна, надеждна и ефективна подкрепа към общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз.

Адриано Баптиста ще покаже на живо използвани от Сателитния център геоинформационни системи за следене в реално време, планиране, анализ на риска и управление в сферата на сигурността в Европа.

Франциско Нобре, заместник-председател на Европейската асоциация на спешните повиквания (112) също ще се включи в конференцията, като сподели опита си от редица успешни международни проекти и приложението на ГИС за киберсигурност, управление при кризи, търсене и спасяване, спешни повиквания 112 и правоприлагане.

В рамките на форума ще бъде показан и изпълнявания в момента проект за създаване на Система за управление на водите в басейна на река Искър, който се явява първа фаза на Националната система за управление на водите в реално време в България. Проект, чиято основна цел е предотвратяване и управление на риска от наводнения и настъпване на неблагоприятни последици за човешкото здраве и околната среда чрез централизирано събиране, обработване и анализ на информация в реално време.

Друг основен акцент в конференцията ще бъде прилагането на ГИС за справяне с предизвикателствата пред местното самоуправление и териториално планиране, където участие ще вземат Таня Христова, кмет на Община Габрово, както и представители на Визия за София.




В категории: Новини , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки