Книга разкрива как да отгледаме в България цитруси на открито


Книга разкрива как да отгледаме в България цитруси на открито
Снимки: Фейсбук
11 Ноември 2019, Понеделник


Изданието дава ценни практически насоки и съвети и е единствено по рода си у нас

Автор: Дина Харизанова

Излезе от печат първата по рода си книга „Отглеждане на цитруси на открито в България". Неин автор Иван Иванов, който е собственик на Ботаническа градина "Маргарита" във варненското село Гроздьово, в която се намира единствената у нас траншея за отглеждане на цитруси на открито, както и опитно поле за тестване на студоустойчивостта им.

Дипломната работа на Иван Иванов също е на тема „Климатични предпоставки за отглеждане на субтропични плодни дървета в България". 

Книгата, която няма аналог на нашия книжен пазар, представлява ценен енциклопедичен сборник с над 200 цветни снимки. Тя запознава читателя с най-известните цитруси в света и техните специфични начини на отглеждане.

В нея е представена информация, както и методи за отглеждането на цитруси на открито на територията на България, изцяло разработени изпитани в опитното поле на Ботаническата градина „Маргарита". Практическите насоки и съвети са в резултат на дългогодишния труд на автора. Това е един изключително ценен проект, който ще бъде от полза на всеки, който желае да отглежда екзотики на нашия климат.

Изданието запълва максимално с информация една празнота в българската специализирана литература, свързана с цитрусовите растения. Припомняме, че за първи път в историята на България в  далечната 1949 г. в Царево (тогава Мичурин) е основана Опитна станция за южни култури, по-късно преименувана на Научно-производствен комплекс за южни култури. Неин основател и първи директор е Серафим Серафимов. След пенсионирането си, заедно със съпругата си Радка Серафимова, се заселват в село Велика, където създават малка ботаническа градина. В нея, наред с другите видове, се отглеждат различни цитруси, част от които също са в засадени в траншеи на открито. 


В категории: Добри Вести , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки