Възстановчици на исторически събития проведоха шествие срещу изземване на оръжията им


Възстановчици на исторически събития проведоха шествие срещу изземване на оръжията им
01 Ноември 2019, Петък


Те настояха проверките на полицията да бъдат прекратени

Автор: Десант

В Деня на народните будители Националното дружество „Традиция“, известно с възстановките, които прави на исторически събития, проведе в София митинг-шествие в знак на протест срещу незаконно конфискуване на оръжия в началото на октомври от РТОВ, които не подлежат на контрол от служба КОС към МВР. Облечени в хайдушки военни униформи, членове на дружеството преминаха от НДК до Министерски съвет. 
    
Председателят на дружеството Огнян Маринов уточни пред БНР, че всъщност възстановчиците не протестират, а будят българите.

„Очакваме да ни чуят тези, които направиха тази каша и да ни кажат как ще излезем от нея. Да не ни казват, че се води следствие, защото това, което са направили, за мен са нарушили първо материалния закон, след това са нарушили и Процесуалния закон. Ако се стигне до там, имаме много добри адвокати, имаме и защита от Европейските военноисторически групи“.

Той подчерта, че с МВР са имали много добър диалог и съвместна работа. Някой ако иска да ни скара с МВР, няма да се получи, категоричен бе Маринов в четвъртък предаването "12+3" по националното ни радио.

Конфискуването на оръжия е започнало при акция на МВР и ГДБОП след възстановката в Троян по случай Деня на независимостта.

Председателят на троянския клуб на „Традиция“ Христо Калистерски обясни: „Искаха да проверят историческото оръжие, което е регистрирано като оръжие за културни цели. Интересуваха се от това, с което сме правили възстановките. Учуди ме, че освен кварталният полицай и нашият служител от служба КОС, имаше хора, представили се от ГДБОП от Ловеч. При мен реално не иззеха оръжия. Караха ме да пиша обяснения. Питаха ме дали това старо оръжие не е откраднато от някой музей. После разбрах, че са посетени още няколко председатели на дружество „Традиция“. Тези пушки се предават по наследство, те са семейни ценности. Има иззето оръжие“.

Един от активните членове на „Традиция“ в Троян Христо Йовчевски смята, че проблемът не е оръжието, а дейността на дружеството. Той обясни целта:

„Удар не толкова по Национално дружество „Традиция“, колкото по българското родолюбие, по хората, които активно се занимават с просветна дейност и дейност, която да бъде в услуга на обществото, като представяне на военноисторически факти и тяхното показване в такива възстановки, както и работа с деца по училищата, изнасяне на уроци и печатането на книги за важни исторически моменти от историята. Въпросите, които излизат след такива проверки – кой ги нареди и защо. Явно някой се притесни от мащаба, който показваме с нашата активна дейност. Ние не сме актьори да показваме спектакли, ние сме български родолюбци и искаме нашите деца и обществото да не забравят поуките от историята“.

От дружество „Традиция“ внесоха петиция в Министерския съвет с искане иззетите при проверката оръжия да бъдат максимално бързо върнати и проверките на полицията на собствениците им да бъдат прекратени.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки