Над 200 гайдари ще се качат на сцената на зала 1 в НДК за юбилеен концерт


Над 200 гайдари ще се качат на сцената на зала 1 в НДК за юбилеен концерт
08 Октомври 2019, Вторник


В продължение на 2 часа те ще представят автентичен родопски фолклор

Автор: Десант

Над 200 гайдари ще се качат на сцената на зала 1 в столичния НДК за юбилеен концерт. Това ще стане на 11 октомври, когато най-големият гайдарски състав „101 каба гайди“ ще отбележи 15-годишнината си. Шоуто ще започне в 19,30 ч. 

„Ще представим автентичен родопски фолклор, като в основата на двучасовия концерт ще бъде каба гайдата. Ще свирим на живо в НДК“, каза Никола Марковски – продуцент на състава.

В това начинание всички са заедно, и малки и големи. Родителите на децата от школите също ги подкрепят.

Билетите за концерта са на цени от 15 до 30 лв. и могат да се закупят в мрежата на ticketportal, а също и чрез НДК – на касата или онлайн и съответно да бъдат изпратени до адрес.

„Хората, които ще дойдат на концерта, ще чуят истинското, родопското, автентичното. Ние пък по този начин продължим мисията си – да популяризираме гайдата“, добавя Марковски.

На сцената в зала 1 на НДК заедно с гайдарите участие ще вземат и гайдарските състави „Дельо Хайдутин", „Петко Войвода'' и „Кавадари“; Танцова формация „Зареница“ - Смолян; Златина Узунова и др.



Гайдарският състав „101 каба гайди“ е създаден на 1 ноември 2004 г. към читалище „Христо Ботев“ в Смолян. Той започва съществуването си като една малка гайдарска група от десетина човека, обединени от Костадин Илчев – бай Диньо.

„Много бързо съставът стъпи стабилно и постепенно започна да се увеличава“, каза ръководителят Костадин Илчев. Днес, 15 години по-късно съставът наброява над 150 човека. 110 от тях са децата в ДГС „Апостол Кисьов“, а възрастните са 40 човека. Преди известно време се сформира и женски гайдарски състав с 13 гайдарки. „За 15 години можем гордо да заявим, че сме най-големия гайдарски състав. Искаме всички да сме заедно, а бай Диньо е този, който ни събира и обединява. Той е нашият авторитет“, отбелязва Никола Марковски.

15-годишнината на ГС „101 каба гайди“ ще бъде отбелязана и в Смолян с концерт на 2 ноември в РДТ „Николай Хайтов“, а предпремиерата на част от голямата изява в НДК ще се състои на 14 септември в Стойките, по време на Гайдарския събор „Апостол Кисьов.

Изтoчниĸ: ЅmоlуаnNеwѕ.соm


В категории: Новини , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки