Столична община от години пренебрегва изявените наши творци


Столична община от години пренебрегва изявените наши творци
30 Септември 2019, Понеделник


У нас голямото изкуство отдавна е на най-заден план

Автор: Огнян Стамболиев

Една поредна голяма награда от Столичната община за „славея от Кубрат” ме накара да напиша този кратък текст. Тя, Лили Иванова, наистина има големи заслуги за българската естрада, но наградите й са прекалено много, та вече липсва май само един паметник приживе! 

В същото време от Столичната община и Общински съвет от години се пренебрегват редица творци, създаващи стойностно, голямо изкуство.

Ще се спра само на една от гилдиите.  Ето, например, в много успешно водената от акад. Карталов, възродена след поредица кризи, Национална опера работи от години една блестяща трупа от артисти, които биха били чест за всяка световна сцена. Прекрасните, универсални сопрани Радостина Николаева, Цветана Бандаловска и Габриела Георгиева, брилянтните тенори Костадин Андреев и Даниел Дамянов, импозантите баси Петър Бучков и Димитър Станчев – та всеки от тях е един изключителен талант, с много големи постижения в един обширен и пределно труден репертоар.

Преди време забележителният белкантов баритон  Никола Василев, дългогодишен стълб на националната ни сцена (също не почетен от Столичната община!), сподели, че когато пял в Женева, Швейцария тежката роля на Граф Ди Луна във Вердиевия „Трубадур”,  преди спектакъла изненадващо дошла комисия от ЮНЕСКО с медици. Проверили теглото на всеки  от солистите солисти с научна цел, също и на нашия артист преди началото на представлението и след това. Оказало се, че накрая е изгубил близо 3 кг от редовното си тегло! Представете си, какъв труд, какво напрежение е това!

За съжаление, като фенове на футбола и чалгата, повечето от нашите управници не влизат в Операта или в зала „България”, като, например, румънските им колеги, за които е чест да отидат на концерт или спектакъл. Да не говорим за един от предните канцлери на Австрия, който сподели в интервю, че за него „най-великата чест е да присъства на премиера на Виенската Щатс опера”!

Но, уви! У нас голямото изкуствоотдавна е на най-заден план. На управниците трябва да се каже, че явления като „Пайнер планета”, като немалкото чалга радиа и кабеларки, допуснати от безполезния СЕМ, са нещо срамно за една страна със стара, хилядолетна култура, дала от нея и на други народи. Че именно държавата трябва да се погрижи за издигането на културата и образованието у нас, които са в очевиден упадък, че министерствата на културата и просветата имат по-важни задачи от „делегираните бюджети” на недоразумението Рашидов , неудачното пренаписване на учебниците по българска история и литература или усвояването на средства за разкопки и ненужни и неудачни ремонти.  

Всичко това доведе нашата култура творческата криза и до просяшка тояга. Така избуя възможно най-уродливото явление, без аналог в Европа – чалгата, която има вече толкова измерения и дълбоки корени.

Кризата удари много сериозно и драматичните театри и останалите културни институти, а медиите услужливо пожълтяха и влязоха в тон с тази разрушителна политика, вместо да възпитават и образоват, да ни водят.

Така започна и опростачването и лумпенизирането  ни, особено на младите, които вече не знаят кой е Верди, да речем.

Естетическото възпитание и художественото образование са вече „натясно в ъгъла”. Оттам идват и грубостта и престъпността. 

На нашите управници обаче са нужни слабо образовани избиратели. Затова следващата голяма награда на Столичната община сигурно ще я получат заслужилите за днешната българска култура Слави, Криско, Мария или Софка...


В категории: Новини , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки