Граждани предлагат тол таксите за железницата и за пътищата да се изравнят


Граждани предлагат тол таксите за железницата и за пътищата да се изравнят
12 Септември 2019, Четвъртък


Приключва обществено обсъждане на изменения в методиката за изчисление на инфраструктурните такси в жп транспорта

Автор: Десант

От Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт разпространиха свое становище по проекта за изменение и допълнение на Методиката за изчисляване на жп инфраструктурните такси у нас. Гражданите настояват за изравняване на тол таксите за жп транспорта с тези за пътната инфраструктура, тъй като в настоящия момент те са в пъти по-високи за железницата, без да има реално основание за това.

От сдружението са пресметнали колко би струвал преносът на вагон с въглища от мини „Бобов дол“ до ТЕЦ Бобов дол според сегашното състояние и очакваното в бъдеще за тол системата. Оказва се, че таксата за жп вагон в общия случай ще продължи да е поне 2 пъти по-висока, като тук не се взима пред вид консумираната и таксувана ел. енергия. За разстояние от 16 км. „тол“ таксата за 1 вагон ще бъде 15,64 лв., докато за 1 камион от 2020 г. – едва 4,16 лв. Когато цената се приравни към 1 тон тегло (защото един вагон събира повече от един камион), това означа 21 стотинки/тон такса за железницата, срещу 10 стотинки/тон за автотранспорта.

Това според гражданите дава и обяснение – защо предпочитаният транспорт за превоз на въглища са камионите, които разрушават местната пътна инфраструктура.

От друга страна, това е изключително несправедливо, тъй като железницата носи по-малко външни разходи за обществото (замърсяване, катастрофи и др.).

Георги Статков от Инициативата споделя останалите искания: „Настояваме Агенция пътна инфраструктура да бъде преобразувана в Държавно предприятие „Пътна инфраструктура", така че да има пълна равнопоставеност. Настояваме чисто институционално, тя да бъде прехвърлена в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) с оглед на това, всички транспортни инфраструктури да имат обща координация и да работят в синхрон.

В момента в МТИТС са инфраструктурите на водния и на въздушния транспорт, както и на железопътния транспорт, но не и пътната инфраструктура, което показва привилегированото и дезинтегрирано състояние на държавната политика към пътната мрежа и останалите транспортни инфраструктури“ - изтъква Статков.

Той допълва още, че крайно необходимо за равнопоставеността между видовете транспорт е също както ДП НКЖИ, така и пътната инфраструктура да отчита амортизационни отчисления за своите активи, защото липсата им води до тежка неравнопоставеност и увреждане на конкурентоспособността на железопътния транспорт и развитието на транспортните пазари!

Тъй като в мотивите към изменението на Методиката се посочва Директива 2012/34/ на ЕС, гражданите за пореден път обръщат внимание, че е крайно време за обратно обединение на ДП НКЖИ и Холдинг БДЖ. То не е забранено в директивата (както непрекъснато се твърди още от времената на приемане на закона за железопътния транспорт, приет през 2002 г.).

Единствената необходимост е от обособяване на различни отдели и счетоводни сметки, с оглед проследимост и прозрачност на приходите и разходите, както и недискриминационен достъп до железопътната инфраструктура.

От гражданското сдружение настояват и за повторно публикуване на документацията, тъй като предлаганият вариант не е обнародван в сайта за публични консултации (там стои действащият към момента вариант на методиката, който за последно е променян през 2014 г.).


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки