През август в Смолянско са подадени 15 сигнала за щети от кафява мечка


През август в Смолянско са подадени 15 сигнала за щети от кафява мечка
Снимката е илюстративна
02 Септември 2019, Понеделник


Те са нанесени върху близо 20 селскостопански животни, овощна градина и пчелин

Автор: Десант

През август експерти от Групата за бързо реагиране при РИОСВ – Смолян са проверили 15 сигнала за щети от кафява мечка. Те са нанесени най-вече върху 19 селскостопански животни (говеда, кози и овче), овощна градина и пчелин.

Осем от щетите са регистрирани в района на Държавно горско стопанство – Славейно, в землищата на селата Дебеляново, Гълъбово, Сливка и Глогино, община Баните и местност Хайдушки поляни, землището на смолянското село Кутела.

Най-голямата от тях е от 29 август, когато при проверката е установено, че 13 от общо 43 пчелни кошера, собственост на жител на село Гълъбово, са напълно унищожени. За останалите 30 кошери са били взети превантивни мерки, като същите са били оградени с електрическа ограда, уточняват от смолянската екоинспекция.

Освен в община Баните, през месеца са регистрирани щети в землищата на селата Белица, община Лъки, Буйново, общ. Борино, Триград, община Девин, село Дишлийци, общ. Мадан и село Полковник Серафимово, община Смолян.

При всички огледи е констатирано, че щетите са нанесени от кафява мечка.  Изготвени са предложения за обезщетение на собствениците.

РИОСВ – Смолян призовава стопаните на селскостопански животни и пчелини да предприемат превантивни мерки по опазване им. Част от мерките за предотвратяване на нападенията са поставяне на телени или електрически огради и недопускането на паша на животните без овчарски кучета и пастир, посочват екоинспекторите.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки