Най-малкият бозайник на планетата живее край Бургас


Най-малкият бозайник на планетата живее край Бургас
30 Август 2019, Петък


Той може да се види единствено в резерват „Атанасовско езеро“

Автор: Светлана Николова

Атанасовското езеро е единственият резерват в България, който съчетава опазването на животинските видове в района с традиционния добив на сол, при който не се използва тежка механизирана техника.



Това е и основната причина тук да се среща огромно разнообразие от птици и бозайници, разказва специално за Десант Милена Ярмова, главен експерт в отдел „Биоразнообразие“ към РИОСВ - Бургас.

В зереватната част могат да бъдат наблюдавани видра, лисица, чакал, дива свиня, змии.

Тук се среща и най-малкият бозайник на планетата етруската земеровка. На външен вид прилича на птица, но е толкова малка, че се събира в човешка длан.


Снимка: Уикипедия

Дължината на тялото и главата й е между 36 и 52 mm, дължината на опашката - между 21 и 30 mm, масата - между 1,25 и 2,34 g.

В България видът е установен за пръв път през 1985 г., като е разпространен главно около езерата и крайбрежните райони в Бургаско. Смята се за рядък за страната и е защитен.



Резерватът е една от петте влажни зони, обявени по *Рамсарската конрвенция. В България има общо 11 такива рамсарски места, като 5 от тях се намират на територията на Бургаска област.



Едно от основните предназначения на резервата „Атанасовско езеро“ е опазване птиците. От над 409 вида, които се срещат на територията на страната ни, в езерото могат да се видят 333. Не случайно това място е наречено птичия рай на България

Тук се намират, например, най-голямемите гнездящи колонии кокилобегач и саблеклюн. В езерото също така има и много видове патици и пеликани. Най-ефектен е къдроглавият пеликан – нарича се така заради харастерните пера на главата, който вечер спи на платформите навътре в езерото, за да се защити от хищници, а сутрин отива да се храни в езерото Вая.



Разбира се, голямата атракция в защитената зона „Атанасовско езеро“ е розовото фламинго, за което вече сме ви разказвали.

Милена Ярмова обяснява откъде идва специфичният розов оттенък на перата на тази красива птица.

„Фламингото се храни с червеи, скариди, миди, и този специфичен розов цвят дължи на храната си, която е богата на каротеноиди. В езерото се намира и най-голямата колония на солнично раче. През лятото, ако се гребне от водата на солниците, цялата гъмжи от тези рачета. Те служат за храна на фламингото и именно на това се дължи розовият цвят на перата му“.

Атанасовско езеро е обявен за поддържан резерват през 1980 година. Той защитена теретория с най-строг режим на опазване. Което означава, че в района му е забранена почти всякаква човешка дейност.



Изключение правят само посещенията по маршрутни пътеки, с научна или образователна цел. При това, те се извършват само с разрешение от Министерството на околната среда и водите като всяко отклонение от определените пътеки е строго забранено.

Резерватът е част от защитената зона Натура 2000.

*Рамсарската конвенция е международно споразумение, сключено на 2 февруари 1971 г. в иранския град Рамсар. Официалното ѝ название е Конвенция за влажните зони с международно значение и по-специално като местообитание на водолюбиви птици. Понастоящем конвенцията е ратифицирана от 158 страни, включително и от България. Опазват се 1721 зони, чиято площ надхвърля 159 551 478 хектара. Това е първият международен договор, засягащ опазването на биоразнообразието.
Върховен орган на конвенцията е Конференцията на страните членки, заседаващ на всеки 3 години. Изпълнителните дейности се ръководят от Бюрото на Рамсарската конвенция , базирано в сградата на IUCN в Гланд, Швейцария


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки