Стакевският Балкан събира стари фамилии на традиционен празник


Стакевският Балкан събира стари фамилии на традиционен празник
09 Август 2019, Петък


Всяка от тях си има свое традиционно място за сядане

Автор: Десант

На 10 август в местността Бела вода над видинското с. Стакевци ще се проведе традиционният Празник на гората и туризма, популярен и като Празник на Стакевския Балкан.

Форумът е с почти половинвековна история и събира повечето от членовете на старите фамилии от населеното място. Всяка от тях си има свое традиционно място за сядане, на което могат да се видят както възрастните жители на селото, така и живеещите в страната или в чужбина техтни деца и внуци.

Хората смятат, че въпреки кризисните времена, в които живеем, традицията не трябва да се прекъсва. Те са убедени, че празникът на Стакевския Балкан трябва да се уважава и предава за поколенията, защото знаят, че без приемственост няма бъдеще.

В местността Бела вода се намира и природната забележителност „Стакевски водопад” („Сини вир”). Самото село Стакевци се намира на около 13 км югозападно от Белоградчик и на около 57 км на юг-югозапад от Видин.

То е разположено в западната част на Стара планина, в източните поли на граничната с Република Сърбия Светиниколска планина, край долината на Стакевска река.

Част от южната землищна територия на селото попада в обхвата на биосферния резерват „Чупрене“.


В категории: Традиции , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки