Прокълнатата Хатева къща в Бургас отново напомни за себе си


Прокълнатата Хатева къща в Бургас отново напомни за себе си
05 Август 2019, Понеделник


Общината за пореден път запечата вратата на сградата. Някога считана за една от перлите на морския град, днес тя тъна в разруха

Автор: Янко Крумов

След като получи сигнал, че вратата на Хатевата къща е разбита и така е осигурен безпрепятствен достъп до вътрешните помещения, Община Бургас се самосезира и за пореден път навлезе в тази чужда собственост. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас.

В момента входът на едно от най-емблематичните здания в морския град е запечатан, но не се знае докога.

"Преди няколко години в същата сграда клошар предизвика пожар, а самият той загина. Крайно време е частните собственици на легендарната Хатева къща да решат какво ще правят с доста скъпия имот или най-малкото да се погрижат за възпрепятстване на свободния достъп до него", посочват от Общината.

Красивата постройка от 1902 г. е дело на италиански архитекти, но от години пустее и е свърталище на бездомници и наркомани.

Историята е достойна за криминална сага, тъй като за последните 12 години е сменила няколко собственици, сред които е и считаният за кръстник на имотната мафия у нас - Здравко Донев-Капона.

От перла на Бургас красивата Хатева къща се превърна в обществена тоалетна и приют на бездомни. В началото на тази година клошар се запали и изгоря в нея, с което затвърди зловещата й слава, натрупана през годините, съобщава ТV 7.

Актьорът Милко Хатев умира при неизяснени обстоятелства през 2007 г. За него се знае, че бил с ампутиран десен крак и близо 15 години прикован към инвалиден стол и без да излиза от дома си.

Самотен и изоставен от близките си, Хатев проявил слабост да се доверява на непознати, които го посещавали в дома му. Така се оказал лесна плячка за комбинаторите от имотната мафия.

Чрез подправени документи през 2002 г. с подписа на Хатев огромната къща е продадена на Капона. За имота, който към днешна дата струва колосалните 2 млн. евро, Хатев получил жалките 34 хил. щатски долара. След това къщата е прехвърляна на още няколко фирми.

След продължителна съдебна сага след смъртта на Хатев неговият защитник успява да я откопчи от имотната мафия.

Злощастната орис обаче не подминава и него - адвокат Васил Бенчев умира през 2013 г. Такава е съдбата и на други собственици на апетитни имоти в Бургас.

След смъртта на последния си защитник Хатевата къща остава на милостта на съдбата и с течение на годините е разграбена от крадци и клошари. Понастоящем наследници са двама далечни братовчеди на Милко Хатев. Не е ясно обаче какви са им намеренията към имота.




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки