Беласица е българската планина с най-много водопади на единица площ


Беласица е българската планина с най-много водопади на единица площ
Снимка: ПП „Беласица"
17 Юли 2019, Сряда


Едноименният природен парк е най-новият в България

Автор: Десант

Безспорно планината с най-много водопади на единица площ в България е Беласица. Нейните приказни водни каскади до един се намират на територията на едноименния природен парк.

Към момента в него има изградени туристически маршрути до 14 водопадa. Сред тях най-популярни са Камешнишкият водопад, който е най-високият в българската част на планината,  Яворнишкият водопад, както и водопадите Дъбицата и Мангъро. 

Речната мрежа на българска част на планината Беласица се формира от около 15 броя по-значителни, водни течения и значителен брой по-малки, които представляват десни притоци на река Струмешница. Те започват началото си от билните части на планината, като долините им се спускат на север. Във високите планински части те са дълбоко всечени, а в ниските са образували наносни конуси.

Природен парк „Беласица” е най-новият природен парк в България. Той е обявен със заповед № РД-925 от 28 декември 2007 г. на Министъра на околната среда и водите. 

Намира се в най-югозападната част на България и обхваща северните склонове на Беласица, като общата му площ е 117 324,318 дка.


В категории: Новини , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки