Радиационният фон в залива Вромос продължава да е завишен


Радиационният фон в залива Вромос продължава да е завишен
Снимка: Десант
13 Юли 2019, Събота


РЗИ-Бургас предупреждава, че ползването на плажната ивица е опасно за здравето, но мнозина предпочитат да прекарат тук почивката си

Автор: Десант

В първите дни на юли, във връзка с началото на летния туристически сезон 2019 г. РЗИ-Бургас за поредна година уведоми, че органите на Държавния здравен контрол отчитат завишен радиационен гама-фон по прилежащата плажна ивица на черноморския залив Вромос, намиращ се между Военноморска база „Атия“ и нос Акин, община Созопол.

Според информацията на здравната инспекция, „повишеният гама-фон се дължи на съдържанието на радионуклиди в пясъчната ивица към залива и в почвените участъци, намиращи се в близост до ивицата".

По-нататък в съобщението се уточнява, че причината за това е, че през 70-те/80-те години на ХХ век в дерето на залива са зауствани флотационните отпадъчни води от преработката на рудата, добивана в мина Росен. Въпреки проведената рекултивация на залива в края на 90-те години на миналия век, е установено завишено количество радионуклиди в пясъчната ивица и в почвените участъци до нея. 

В „Десант" още през 2010 г. подробно разгледахме проблема в публикацията „Вромос още излъчва уран и радий".

От бургаската регионална здравна инспекция извършват ежегодно планови и извънредни измервания на прилежащата плажна ивица на залива Вромос. По принцип стойностите, които са характерни за  плажовете по южното Черноморие, варират от 0,05 µGy/h до 0,15 µGy/h. Във Вромос те са доста по-високи -  от 0,20 µGy/h до 0,36 µGy/h.

Добрата новина е, че те са по-ниски от измерваните по-рано стойности във въпросния залив.

Въпреки това, с цел превенция и информираност на обществеността за съществуващия минимален здравен риск за населението, здравните власти ежегодно поставят предупредителни табели, с които се предупреждава, че ползването на плажната ивица е опасно за здравето (според РЗИ-Бургас, здравният риск за населението при престой върху плажната ивица на залива Вромос се изразява в минимална възможност за възникване на бъдещи лъчеви увреждания).

Макар че има предупреждение, и че плажната ивица е неохраняема и на нея няма вода и тоалетни, мястото е предпочитано от много туристи, които опъват тук палатки и разполагат караваните си под сенките в гористата ивица край залива. Мнозина са тези, които споделят, че от години плажуват тук, без да имат здравословни проблеми.

В крайна сметка достъпът до плажа на Вромос не е забранен. Предупреждение, че плажуването и къпането в морето тук носи риск има. Така че всеки може сам да направи своя т.нар. „информиран" избор как да постъпи.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки