На фона на провала на летния сезон официалният туристически портал дава стара информация


На фона на провала на летния сезон официалният туристически портал дава стара информация
12 Юли 2019, Петък


Обществената поръчка за обновяването му претърпя фиаско

Автор: Диана Славчева

През есента на 2017 г. публикация в „Десант" алармира: „Официалният туристически портал на България бъка от стара информация и неверни данни".

Много от посочените в bulgariatravel.org данни за нашата страна са от 2013 г. Като действащи комуникационни оператори в нашата страна са обявени „М-тел" и „Глобул", които чуждите туристи, ако се водят от тази информация, ще видят голям зор да намерят офисите им, тъй като те отдавна са закупени от други компании и на тяхно място респективно съществуват „А1" и „Теленор".

И така нататък, и така нататък - нелепостите нямат край...



Та тогава - в края на 2017 г., Министерството на туризма обяви обществена поръчка за „Цялостно обновление и поддръжка на националния туристически порталeн сайт www.bulgariatravel.org" на обща стойност 500 000 лв. без ДДС

На 30 януари 2018 г. са отворени предложените оферти на всичко на всичко двама мераклии да оправят въпросния сайт за тези половин милион лева. Това са „Амекси" ООД и „Уеб сървисис" ЕООД, който в последствие е отстранен, тъй като офертата му „не отговаря на техническите спецификации и изисквания за изпълнение на поръчката". 

Така в надпреварата остава един участник - „Амекси" ООД, който предлага да свърши работата срещу 473 000 лв. и при отварянето на ценовите оферти на 30 март 2018 г. бива класиран на първо място като единствен кандидат, отговарящ на критериите.

Със заповед на Николина Ангелкова от 4 април същата година „Амекси" официално е обявена за изпълнител на проекта. 

Почти година по-късно - на 18 февруари 2019 г.,  обществената поръчка е прекратена с нова заповед на туристическата министърка „поради отказ на първия и единствен класиран участник в процедурата да сключи договор за възлагане".

Няколко дни по-рано - на 7 февруари, от компанията изпращат писмо до Министерството на туризма, с което уведомяват ведомството на Ангелкова, че междувременно в периода между обявяването на решението, с което фирмата е избрана за изпълнител, и докато приключи съдебна процедура по обжалването му, „са настъпили промени в цените и начина на предлагане на множество услуги, от които зависи успешното и качествено изпълнение на поръчката".

Така опитът да бъде обновен и поддържан в актуален и приличен вид националния туристически портал претърпява тотално фиаско. А междувременно към пълен провал отива и туризмът ни, поне морският. 

Че туристическият бранш у нас има десетки трески за дялане и множество проблеми, които трябва да решава, вече е ясно и на малките деца. И не е зле разчистването на така създалите се Авгиеви обори да не се забрави и официалния туристически сайт. Ако трябва ще се обявяват обществени поръчки до дупка, но поне ще имаме един резил по-малко...


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки