Официалният туристически портал на България бъка от стара информация и неверни данни


Официалният туристически портал на България бъка от стара информация и неверни данни
04 Октомври 2017, Сряда


Сведенията, които туристите могат да намерят за страната ни в bulgariatravel.org, са от... 2013 година

Автор: Диана Славчева

Bulgariatravel.org се води за официален туристически портал на България. Разработен е по европейски проект, озаглавен „Мултимедиен каталог на туристическите обекти и електронен маркетинг на дестинация България“. Освен на български, има версии и на още осем езика, включително и японски.

Но ако някой турист реши да посети страната ни и реши да се информира за нея и туризма й от този портал, едва ли ще има какво актуално да научи от него. 

В менюто „Информация за туризма в България" например последните качени данни са за международния туризъм в нашата страна в периода... януари – август 2013 г.



Информацията за държавното устройство и икономиката на родината ни също е безумно стара - данните в нея са отпреди 6 години. 

В менюто, представящо нормативната уредба у нас, е посочено, че оттам може да се изтегли Закона за туризма, но препратката не е активна и като се кликне на нея се отваря съобщение за грешка, според което страницата не може да бъде намерена! 

Разделът завършва с обобщението, че със своето население, „наброяващо 7 351 234 към 1 февруари 2011 г. (?!), Р България има слава на един от най-добрите производители на кисело мляко и млечни произведения, продукти на маслодайната роза, вина и ракии"!  Доста спорна констатация, но да не придиряме.

Прави впечатление друго - в менюто „Визи и граничен контрол" липсва граничният пункт "Маказа" на българо-гръцката граница, както и ГКПП-тата при Лом, Самовит, Свищов и Тутракан по Дунава.

Сред комуникационните оператори в България все още фигурира „Глобул", който от 2015 г. вече е „Теленор". Още една заблуда за туриста, който се довери на официалния ни туристически сайт.

В него със ситни букви най-отдолу е отбелязано, че „Цялата отговорност за съдържанието на страницата се носи от бенефициента – Министерство на икономиката, енергетиката и туризма". 

Такова министерство, както знаем, вече няма. Интересно кой в момента отговаря за този портал. Най-логично е това да е туристическото ведомство. Но очевидно там никой не си мърда пръста да оправи кашата с bulgariatravel.org.

Не случайно тези дни Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти сне доверието си от министъра на туризма Николина Ангелкова и настоява тя да подаде оставка.

Според позиция на браншовата организация в ресорното министерство се наблюдава „липса на професионални компетенции и административен капацитет за справяне със задълбочаващите се проблеми на българския туризъм."

Туроператорите се възмущават също, че недопустимо се бави въвеждането на автоматизирана Единна система за туристическа информация (ЕСТИ), от която се очакваше да стане ключов инструмент в борбата със сивата икономика.

„Една от най-успешните индустрии за страната е туризмът" - твърди официалният ни туристически портал. Хубаво би било да е вярно. Но дали наистина е така?!


В категории: Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки