Водата в Павел баня е за балнеолечение, не става за спа процедури


Водата в Павел баня е за балнеолечение, не става за спа процедури
12 Юли 2019, Петък


По думите на д-р Йордан Гечев тя съдържа много флуор, а прекомерната му употреба може да доведе до отравяния

Автор: Десант

„Спа процедурите са за удоволствие, за релакс. Те са изключително необходими - след ежедневието, натовареното, човек да отпусне, да релаксира, но те са за здрави хора, а балнеолечението вече е лечение, изисква компетентността на лекаря по физикална и рехабилитационна медицина. Той дозира самата процедура колко време да бъде, каква температура да бъде, колко често да бъде процедурата.“

Това изтъкна в интервю за БНР д-р Йордан Гечев, директор на Специализираната болница за рехабилитация в Павел баня, коментирайки разликата между спа процедури и балнеолечението. Той е категоричен, че минералната вода в Павел баня не е подходяща за спа, тъй като за тези процедури се изисква слабо минерализирана вода.

А минералната вода в Павел баня е втората вода в България по високо количество на флуор след Овощник. Флуорът е елемент, който изгражда костите, зъбите и е доста полезен при нормалните количества, но прекомерната му употреба може да доведе до отравяния.

Специалистът предупреждава също, че водата в Павел баня е и леко радиоактивна, защото съдържа газ радон. Затова, тя трябва да се ползва само по лекарско предписание, както и всяка друга минерална вода.

„Навремето имаше Институт по балнеология, където имаше разработени методики за всяка минерална вода и се прилагаха коректно. Сега вече тези неща започнаха да се пренебрегват и да се смесват спа и уелнес с балнеолечение, което е коренно различно и се получават деформации“, изтъква още д-р Гечев.

Той изрази съжаление, че днес методите от  Института по балнеология вече не се практикуват, а в момента се разработват нови практики.



В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки