Спасиха германски турист, изгубил се в района над Рилския манастир


Спасиха германски турист, изгубил се в района над Рилския манастир
Снимки: ПСС-Благоевград
06 Юли 2019, Събота


Вижте подробностите

Автор: Десант

От Планинската спасителна служба в Благоевград съобщават, че през изминалата нощ са оказали помощ на изгубил се турист в района над Рилския манастир.

Германски турист предприема преход от Рилските езера към светата обител, но при слизането в района на Додов връх загубва пътеката и се оказва в пресечен терен и стръмните улеи при изворите на река Друшлявица.

Той се лута няколко часа в района и успява да излезе на билото на десния бряг на реката, където има сигнал на мобилните оператори. Успява да се свърже с диспечер на телефон 112, на когото съобщава, че е мокър след превалялия дъжд в района и не може да намери пътека надолу.

В 19,15 ч. към туриста тръгват спасителите от отряда - Георги В.Ботев, Захари Петров, Павел Тодоров и Георги Лукарски.



В 21,50 ч. след изкачване по Дългия рид бедстващият мъж е открит в добро общо състояние на 2050 м.н.в. под Додов връх.

След като е прегледан, на немския турист са дедени сухи дрехи, осветително тяло, вода и храна. Той е съпроводен до Рилския манастир, където в 23,45 ч. е настанен в хотел.

Мъжът е бил с неподходяща за преходи в планината екипировка и оборудване - ниски маратонки, летни дънки, памучен суичър, липса на осветление, липса на навигация, липса на резервна батерия, телефон с батерия, заредена на 8%.

Спасителите напомнят на всички желаещи да посетят въпросния район, че маркировката там е „виртуална". Наземната се състои от няколко табели, закачени в началото на маршрута, и една две самотно висящи из храсталаците. Тревата и копривата на места са високи над 1,5 метра, а всичко е обрасло в тръни и храсти.

От благоевградската Планинска спасителна служба съветват при преход в планината туристите да носят задължително навигация с актуални карти.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки