Нови табели ще упътват туристите към музея в Разлог


Нови табели ще упътват туристите към музея в Разлог
04 Юли 2019, Четвъртък


Вижте какво може да се види в него

Автор: Десант

В Разлог започна поставянето на указателни табели, които да упътват хората към местния музей, похвалиха се от местната община.

Гостите на градчето, разположено между три планини – Рила, Пирин и Родопите, имат възможност да разгледат в него няколко интересни експозиции. Една от тях е обновената „Някога Мехомия - днес Разлог".

Интересна е и гостуваща мобилна изложба ,,От ръката тревненска", коятопренася посетителите в атмосферата на възрожденската къща, в каквато се помещава и музеят в Разлог.​ Той е уреден в родния дом на Никола Парапунов.

Сградата е модел Разложко–чепинска къща „братов” тип от края на XIX век. Този тип постройки се считат за продължител на т. нар. „симетрични къщи”, които се появяват най-напред в Пловдив през втората половина на същия век. Изгаря във въстанието от 1903 г. и е съградена отново по стария план през 1905 г.

В началото на септември там ще бъде открита гостуващата изложба ,,Претворено сътворено" на Националния исторически музей.

В разложкия музей се съхраняват над 5000 експоната от различни епохи. Ценни са колекциите от оръжие и старопечатни книги, традиционно местно облекло и произведения на местни майстори занаятчии. 


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки