Жени от странджанското село Факия натъкмиха в Бургас Еньова буля


Жени от странджанското село Факия натъкмиха в Бургас Еньова буля
Снимки: Теодора Иванова
24 Юни 2019, Понеделник


Това е един от най-старите български ритуали, с който се бележи средата на лятото

Автор: Десант

Певческа група за автентичен фолклор „Факийски бялки" при Пенсионерски клуб „Здравец" в с. Факия представиха в двора на Етнографския музей в Бургас обичая Еньова буля. Днес той е най-добре запазен именно в селата от Западна Странджа – Факия и Момина църква. 

Това е един от най-старите български ритуали, с който се бележи средата на лятото. 

На Еньовден, когато се изпълнява той, всички моми се събират в една къща и там обличат едно 5-6-годишно момиченце като булка: с дълга бяла риза и червена връхна дреха, наречена кават. Забулват го с червено було. На главата му поставят сребърна пара и венец от еньовче.

Една яка мома вдига Еньовата буля върху раменете си и цялото шествие започва да обикаля селото, нивите, градините, кладенците и чешмите. През цялото време момите пеят еньовденски песни. С тази ритуална обиколка те искат да измолят от Св. Еньо здраве и плодородие.

След обхождането отвеждат Еньовата буля в същата къща, където са я стъкмили. Там започва напяването на момините китки. Те са набрани от момите още предния ден и са оставени в едно бяло менче под трендафил, през нощта да ги видят и погалят звездите.

Еньовата буля изважда една по една китките, в това време момите припяват, като наричат за какъв момък ще се омъжи съответната девойка.



Накрая момите измиват лицето на Еньовата буля с водата от котлето, обличат я с нови дрешки и я връщат на майка й. 

Бабите от Факия запознаха присъстващите на празника в бургаския етнографски музей и с моминската, невестинската и старческата носии от това странджанско село.


В категории: Новини , Обичаи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки