Защо преди години посипаха с отрова острова на граф Монте Кристо


Защо преди години посипаха с отрова острова на граф Монте Кристо
Снимка: pressa.tv
14 Юни 2019, Петък


Днес това късче земя насред Тиренско море могат да посещават едва 1000 туриста годишно

Автор: Десант

Остров Монте Кристо е известен по целия свят, благодарение на романа на Александър Дюма за едноименния граф. Загадъчното късче земя се извисява насред Тиренско море и е отдалечено на около 60 км от италианското крайбрежие. То е част от Тосканския архипелаг.

В миналото островът бил пристанище за свещеници, избягали от вандалите през V век. Именно те го нарекли Монс Кристи. Две столетия по-късно тук бил основан и манастир. 

Преди повече от 40 години островът бил обявен за резерват и затворен за туристи. 

Междувременно на него се развъдили цели пълчища черни плъхове, които попаднали тук с акостиращите на брега кораби като „пътници без билет". Неконтролируемото им размножаване се превърнало в заплаха за буревестниците. 

За да унищожат гризачите и да спасят птиците, през януари 2012 г. изсипали от въздуха върху необитаемият иначе остров 26 тона отровни гранули, въпреки опасенията на природозащитниците, че това може да замърси околната среда и да унищожи местната флора и фауна.

Е, може да се каже, че мисията е приключила успешно и днес Монте Кристо е най-големият остров без плъхове в цялото Средиземно море.

На него вече се завръщат и туристите. Посещенията им сега са разрешени, но все пак още има доста ограничения за масовия туризъм. За да се разходиш по стъпките на граф Монте Кристо трябва да се регистрираш и да се надяваш, че ще си един от хилядата късметлии, които имат шанса да бъдат допуснати до острова в рамките на една година. Защото правилата са такива - годишно той може да бъде посещаван от не повече от 1000 човека...


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки