Висока вълна преминава през българския участък на река Дунав


Висока вълна преминава през българския участък на река Дунав
11 Юни 2019, Вторник


Крайбрежният парк в Лом е под вода



Автор: Десант

Висока вълна преминава през българския участък на река Дунав, съобщават от Изпълнителна агенция
„Проучване и поддържане на река Дунав” (ИАППД).

Въведено е наблюдение на дигите и на хидротехническите съоръжения. Областните управители по местата край реката имат ангажимента да следят прогнозите и да преценяват какви мерки да вземат.

Директорът на Агенцията за поддържане и проучване на река Дунав Павлин Цонев увери, че няма опасност от заливане на населени места.

В момента край Русе нивото е малко над 720 см, а според хидролозите от ИАППД критични могат да бъдат водни стоежи над 8 метра и половина. Край Лом то вече мина 8 метра и крайбрежният парк в града е под вода.

 

Иначе нивото на реката в горната част на българския участък започва да спада, докато край Русе и Силистра ще се покачва, като най-сериозно - с 40 см, ще се вдигне в следващите два дни при Силистра.

При високите нива на реката опасност за корабите представляват множество клони и дънери. Капитан Иван Жеков от „Речен надзор” на Морска администрация в Русе обясни, че тези условия не са необичайни. Особено внимателни трябвало да бъдат капитаните, чиито кораби пътуват срещу течението. Имало разместени от клоните шамандури.

Но корабоводителите били опитни и се водели и по технически съоръжения, и според собствения си опит по реката, допълни още капитан Жеков.

Прогнозите на експертите от ИАППД сочат, че ако няма обилни валежи в Западна Европа, нивото на реката в българската част ще спада.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки